Selle uudise koostamise hetkel on USAs teadaolevaid SARS-CoV-2 viirusega nakatunuid 26 166 423 ja COVID-19 tõttu surnuid 439 521.

Kuna viirus on aina muutumas, on loomulikult USAs levimast leitud ka selle uusi harusid – eriti neid kurjakuulutavaid Ühendkuningriigi ja Lõuna-Aafrika vabariigi omi. New Jerseys oli ka juba esimene surmajuhtum, mis UK tüvega nakatumisest alguse sai.

USA terviseeksperdid, sh need, kes tegelevad pandeemiaga Valge Maja esindajatena, tunnistavad avalikkuse ees, et riigis napib viiruse uute harude otsimise ja avastamise võimekust, mis toimub COVID-19 näidistes leiduvat RNA-d uurides, kirjutab Popular Science.

Sellealane töö on tähtis: uute harude rutuline avastamine võimaldab valitsusel piiranguid vajadusel ruttu muuta ja karmistada. Ka saab rutem välja selgitada, kas viirus on vaktsiinikindlam ja sellega kaasnev haigus karmim kui seniste CoV-2 variantide puhul

Stanford Medicine'i gruppi kuuluvate tervishoiuasutuste kliinilise viroloogialabori meditsiinidirektor Benjamin Pinsky möönab: "Sekventseerimine ja viiruseharude avastamise pingutused on üsnagi hajusad. Nii vähese reaalajas analüüsimisega on oht, et kui USAs tekib ohtlik kodumaine haru, ei saada sellest teada enne, kui nakatunud on palju inimesi."

Koroonaviiruse genoomi jälgimise projekti GISAID andmetel on USA asjatundjad sekventseerinud igast tuhandest COVID-19 juhtumi näidisest vähem kui kolm. Põhjused: napib just selleks eraldatud raha ja koordineeritud tegevust.

USA jääb sekventseerimisega tegelevate riikide pingereas sellega 43. kohale – esikohal on muide Island, mis teatas hiljuti, et järjestas kõigi riigist leitud COVID-19-juhtumite näidised.

Nn genoomiline järelvalve võimaldab ka uute harude tausta uurida ja välja selgitada, kui nakkavad need olla võivad.

Osavaimate jälgijate hulka kuulub (GISAIDi pingereas neljandaks jääv) Ühendkuningriik, mis leidis B.1.1.7 haru üsna ruttu peale selle levimahakkamist. Ikka jõudis haru levida enne seda veel umbes tosinasse teise riiki. USAs kujuneb see märtsikuuks kõige levinumaks COVID-19 vormiks.