Forte kirjutas eile, et Eestis võetakse kasutusele uus koroonaviiruse antikehade test, mis senisest täpsem ja hindab ka vaktsineerimisjärgset antikehade teket.

Positiivne antikehade testi tulemus viitab koroonaviiruse SARS-CoV-2 poolt põhjustatud infektsiooni läbipõdemisele, hilises staadiumis COVID-19-haigusele või vaktsineerimisest tekkinud antikehade olemasolule.

On aga teada, entikehade analüüs ei ole COVID-19 esmaseks diagnoosimiseks sobiv, milleks on ikka vajalik ninaneelust PCR-test võtta.

Mõnigi lugeja on tundnud eri aegadel huvi, kas nakatumist ei võiks siiski kontrollida verd andes, mille põhjal antikehasid tuvastada. Mõne jaoks on mõtegi pika tikuga ninas surkimisest ebameeldiv ning mõned kirjeldavad seda takkajärele äärmiselt ebameeldiva kogemusena.

SYNLAB Eesti infektsioonhaiguste valdkonna juht dr Paul Naaber laidab antikehatestiga nakkuse tuvastamise mõtte maha.

“Koroonaviiruse SARS-CoV-2 vastased antikehad tekivad enamasti kahe-kolme nädala möödudes, alles siis saame neid verest tuvastada. Samas ninaneelust saab koroonaviiruse tuvastada ülitundliku ja usaldusväärse PCR-testiga juba teisel-kolmandal päeval peale nakatumist.

Mida varem avastame viiruse, seda varem on võimalik inimesel isolatsiooni minna ja seeläbi rutem viiruse levikut takistada,” kinnitab Naaber.

Ta meenutab, et koroonaviiruse asümptomaatiliselt läbipõdejatel, keda on ECDC teadusuuringute järgi umbes üks kolmandik, ei pruugigi antikehasid tekkida.

Kuna paljud küsivad selle kohta, märgib Naaber lõpetuseks, et antikeha-veretesti saab anda verevõtukohtades, PCR-testi spetsiaalisetes testimispunktides. Verevõtuks ei pea aega kinni panema, ninaneelu-testiks peab.

Loe ka testimismeetodite kohta, antikehade analüüsist pikemalt ja kuidas PCR-testi laboris tehakse.