Uue testi jaoks saab vereanalüüsi anda SYNLABis ja juba lähipäevil ka teiste tervishoiuteenuse osutajate juures.

Tulemused saabuvad laborist hiljemalt järgmisel tööpäeval veebikeskkonda digilugu.ee, kus need on leitavad koroonatulemuste kaustas.

Positiivne antikehade testi tulemus viitab koroonaviiruse SARS-CoV-2 poolt põhjustatud infektsiooni läbipõdemisele, hilises staadiumis COVID-19-haigusele või vaktsineerimisest tekkinud antikehade olemasolule. Antikehade analüüs ei ole aga COVID-19 esmaseks diagnoosimiseks sobiv, milleks on vajalik ninaneelust PCR-test võtta.

"Koroonaviiruse antikehade testimiseks kasutatakse tavaliselt antikehi IgG ja IgM, mida seni oli soovituslik määrata koos. Uus ja täpsem meetod laseb piisava info saamiseks määrata ainult IgG-sid, mis tekivad üldjuhul teisel nädalal alates sümptomite tekkest.

Samuti näitab kvantitatiivne analüüs mitte üksnes antikehade olemasolu nagu varasem analüüs, aga määrab ka nende täpse taseme veres," selgitab SYNLAB Eesti infektsioonhaiguste valdkonna juht dr Paul Naaber.

Uut IgG-antikehade kvantitatiivset analüüsi on soovituslik teha mitte varem kui kolm nädalat pärast COVID-19-sümptomite avaldumist, positiivset koroonatesti või vaktsineerimist.

Koroonaviiruse antikehad püsivad praeguste teadmiste järgi pärast organismis tekkimist seal vähemalt kuus kuud.

Uue antikehatesti hind on tervishoiuteenuse osutajatele 13,21 eurot ja eraisikule 14,40 eurot pluss verevõtutasu (Synlabis 5 eurot, teiste teenusepakkujate juures võib erinev olla). Seni maksis antikehade pakett Synlabis 31 eurot.