Apple tutvustas omaloodud arvutiprotsessorit (täpsemalt süsteemikiipi M1) umbes nädala eest, ja seda kasutavad arvutid ilmuvad homme ka müügile.

Tootja polnud esmaesitlusel häbelik M1-põhiste Mac'ide võimsust kiitma. Muu hulgas saime teada, et:

  • uus MacBook Air olla üldvõimsuselt 98% kiirem kui "teised maailmas mullu müüdud PC-tüüpi sülearvutid"
  • uus MacBook Pro olla eelkäijast 2,8 ja "teatud müügiedukast, võrreldavast Windowsi-sülerist" kolm korda kiirem


Apple'i seniste saavutuste põhjal võib eeldada, et M1 on tõesti päris pagana kiire, aga nii uhkeldavaid väiteid on muidugi raske ilma kontrollimata alla neelata.

Esimesed testid on juba veebi jõudnud, vaatame, millise mulje M1-põhised Mac'id siis ikka testijatele jätsid? Tuleb tõdeda, et õunakiip ei vea alt, kuigi selle tegelik võimekus saab selguda ainult reaalse (pikaajalise) kasutamise käigus.

Geekbench 5-protsessoritest näitas, et uue MacBook Air'i tulemused on 1687 ja 7433 (vastavalt ühe ja mitme tuuma jõudlus). See edestab üsna märgatava vahemaaga vägevaimat seni müüdavat MacBook Pro'd (1096 ja 6870). Mõeldud on siis Inteli i9-protsessoriga aastatagust mudelit.

Vahe on seda muljetavaldavam, et Air on loodud kerge sülerina vähenõudlikemate tööde jaoks nagu veebis surfamine ja meediaesitus, Pro aga nimelt jõudlust pakkuma.

Inteli protsessoriga MacBook Pro ilmub veel ka tänavu, ja arvata on, et see edestab võimsuselt oma aastatagust eelkäijat. Paraku testis osales ainult M1-variant.

Geekbenchi abil testiti naljaviluks ka M1-ga Airi x86-protsessoriga arvutit imiteerimas. Ka need arvud pole sugugi laita, vastavalt 1313 ja 5888.

Apple'i hetkel vägevaim nutiseadmekiip A14 Bionic suutis sama testisessiooni käigus Geekbenchist "välja väänata" 1598 ja 3995. See kiip on kasutusel iPhone 12 kõigis nelja variandis ja oktoobri lõpus ilmunud uusimas iPad Air'is.

Geekbench ei peegelda muidugi seadmete kiirust reaalses pidevas kasutuses ja M1 vägi võib seda jahutava ventilaatori puudumise tõttu pikema töösessiooni käigus märgatavalt kukkuda. Ka huvitab kasutajat eelkõige töökiirus reaalsete rakenduste ja tegevuste (videotöötlus, tihendamine) puhul. Aga esmased numbrid on M1 puhul tõesti vägevad.

Nagu arvata oligi, on Apple'i väide, et M1-Air on üldvõimsuselt 98% kiirem kui "teised maailmas mullu müüdud PC-tüüpi sülearvutid" pigem reklaamijutt. Kindlas kitsas kontekstis võib seda väita, aga reaalses kasutuses jääks Inteli i9 (täpsemalt Core i9-9980HK) paljudes tegevustes selgelt peale.

Kes tahab samal teemal lähemalt uurida, vaadaku näiteks ExtremeTechi põhjalikku ülevaadet.