M1 on tehnoloogia viimane sõna: 5 nm (viienanomeetrisel) tehnoloogial toodetud süsteemikiip (SoC). See sisaldab:

  • 16 miljardit transistorit
  • kaheksatuumalist keskprotsessorit
  • kaheksatuumalist, Apple'i seni moodsaimat integreeritud graafikaprotsessorit
  • 16-tuumalist masinõppe-suunitlusega kiipi Neural Engine
  • Thunderbolt 4 tuge


Kui otsustada Apple'i seniste nutiseadme-kiipide põhjal, saab M1 jõudlus olema igati eeskujulik, mis jätab teised võrreldavad arvutiprotsessorid seljataha. Kahe aasta jooksul plaanib firma oma süsteemikiipidele kolida kõik oma tulevased arvutimudelid.

M1 kiibiga ilmuvad esimese hooga järgmised Mac Mini, MacBook Air ja MacBook Pro (loo avapildil kenasti koos).

Apple on M1 jaoks optimeerinud oma kõiki Maci-rakendusi ja ka opsüsteemi macOS uut suuremat väljalaset Big Sur. Näiteks videotöötlusäpp Final Cut olla M1 toel kuni kuus korda kiirem kui seni.

M1 peaks JavaScripti-põhiseid programme jooksutama senisest poolteist korda kiiremini ja kaks korda tundlikumalt (arvestama seadme eripäradega, mida kasutab).

Kõikide äppide Universal-variandid peaks M1-põhisel arvutil kenasti jooksma ja kui äpiloojad pole seda valmistanud, siis peaks aitama Big Suris leiduv emulaator Rosetta 2, mis x64-86 tarkvara "tõlgib". See pole päris see, kui äpp kohe M1 silmas pidades luua, aga väidetavalt hea kompromiss.

Big Sur muutub allalaaditavaks alates 12. novembrist, M1-ga Macid ilmuvad 17. novembril. Mac Pro ilmub ka tavapärase Inteli protsessoriga, aga see on kallim kui M1-põhine.

Uue arvutikolmiku välimus kuidagi ei muutu, täpselt nagu eelkäijad ja/või Inteliga variant.

MacBook Air 2020 (tootja foto)

13,3" MacBook Air

Apple väidab, et M1 teeb järgmise MacBook Airi masinõppelt üheksa korda kiiremaks kui eelkäija ja üldvõimsuse poolest suisa 98% kiiremaks kui teised maailmas mullu müüdud PC-sülearvutid.

Kuna viimastes on tava-arvutiprotsessorid ja uus Air peidab kõhus nutiseadmelikku süsteemikiipi, võib sellist asja muidugi väita ja jõudlustestid kindlasti kinnitab seda. Mida see aga kasutaja jaoks tähendab, näeme Maci päriselt kasutades, kui see koodi kompileerib või videot renderdab.

Uues Airis pole ventilaatorit, küll aga Retina-tüüpi ekraan ja oma sarja vastupidavaim aku, tootja kinnitusel võimeline 18 tundi järjest HD-kvaliteediga videot esitama (eelkäijate tipuks jäi 12 tundi).

Aparaat ilmub USA-s baashinnaga 999 dollarit.

MacBook Pro 2020 (tootja foto)

13,3" MacBook Pro

Uus MacBook Pro on tootja väitel eelkäijast 2,8 korda ja "müügiedukast, võrreldavast Windowsi-sülearvutist" kolm korda kiirem. Ventilaator ja kaks USB-C pesa on sellel ka, mis toetavad nii USB 4 kui ka Thunderbolti.

Aku talub kuni 20 tundi videoesitust, M1 suurendab eelkäijaga võrreldes masinõppe-võimekust 11 korda.

256 GB SSD failiruumi ja 8 GB töömäluga baasmudel maksab USA-s 1299 dollarit. Tõenäoliselt Inteli eelistajate peletamiseks on Inteliga baasmudeli hind 1799 dollarit.

Mac mini (tootja foto)

Mac mini

M1 muudab uue mini (kahe aasta vanusest) eelkäijast 60% tõhusamaks ja kolm korda kiiremaks, graafikajõudlus suureneb kuus korda ja masinõppe-võimekus 15 korda.

Ühendusvõimalustest on esindatud kaks USB-C pesa (toetavad USB 4 ja Thunderbolti), kaks USB-A pesa, Ethernet ja 3,5 mm kõrvaklapipesa. Toetab kuni kaht välist ekraani, aga ka 6K Pro Display XDR-i. Töömälu saab olla kuni 16 GB, failiruumi kuni 2 TB.

256 GB failiruumi ja 8 GB töömäluga baasmudeli hind USA-s on 679 dollarit.