Läänes tuntud Androidi telefonide tootjad ise oma seadmete jaoks protsessoreid pigem ei tooda, aga Apple otsustas üsna varakult vastuvoolu ujumise kasuks.

Esimesed kolm iPhone'i kasutasid rivaal Samsungi toodetud protsessorit. Alates 2013. a septembris ilmunud mudelist iPhone 4 kasutab Apple aga oma telefonides ainult endaloodud kiipe. Jõudlustestid kinnitavad, et need on ka igati kiired ja kvaliteetsed.

(Pole siis ime, et Apple loobub ka oma arvutites teiste toodetud protsessoritest.)

Hinnatud tehnoloogiasait Tom's Guide testis ka Apple'i uut protsessorit A14 Bionic ja leiab üheselt, et Androidi telefoni parimatel kiipidel pole enam lootustki – nad võivad samahästi kui alla anda.

Nt jõudlustestis Geekbench 5 on A14 tulemused 1593 (ühe tuumaga) ja 3859 (mitme tuumaga). Testitud Androididest sai parima skoori Samsung Galaxy Note20 Ultra, vastavalt 985 ja 3294. Veidi piinlik, et jõulise mänguritelefonina reklaamitav ASUS RoG Phone 3 tulemused on siin vaid 974 ja 3393.

Tasub lisada, et A14 kiip on kuue tuumaga, Note20 Ultras kasutatud Snapdragon 865+ ja Exynos 990 aga kaheksa tuumaga, RoG Phone 3 kasutatav Snapdragon 865+ samuti kaheksaga. Paljud Androidi-valla tipptelefonid eelistavadki kaheksatuumseid kiipe. Aga selgub, et rohkem pole alati vägevam.

Tom's Guide testis ka videokodeerimis-jõudlust Adobe Premiere Rush'i keskkonnas. iPhone 12 suutis videokodeerimise lõpule viia 26 sekundiga, Androididest parim Galaxy S20 Plus aga umbes kolm korda pikema ajaga – ühe minuti ja 13 sekundiga.

Huvitav, et ka aastavanune iPhone 11 Pro Max pakub vägevaid tulemusi, millele Androidi parimad isegi ligi ei pääse ning mida ületavad ainult iPhone 12 variandid (testis olid 12 ja 12 Pro). Enamgi veel, 3DMarki Wild Life'i graafikajõudluse testis tõusiski esikohale just 11 Pro Max, mille skoor ületas korraliku edumaaga ka 12 ja 12 Pro omi.

See ei tähenda, et Androidi telefonidel napib jõudlust, või korralikku jõudlust pakub vaja tippkiibiga kallis telefon, või jõudlustestid peegeldavad seda, kui kiiresti reaalselt kasutatavad äpid käivituvad ja töötavad. Kuigi ka kõik siintoodu toimib iPhone'idel laitmatult.

Küll aga annavad Tom's Guide'i testid kinnitust, et telefonitootjad võiksid oma kalliste mudelite puhul mõelda, mida ja kui palju nende seadmed vajavad. Mitte lihtsalt aina vägevamaid numbreid taga ajada ning igasuguseid uusi lahendusi sisse toppida, mida keegi pole küsinud ega enamik hakka kasutamagi. Just sellise tühja uhkeldamisega Androidi lipulaevad pahatihti silma paistavad.

A14 Bionic on kasutusel Apple'i uusima telefoni iPhone 12 kõigis neljas variandis (12 ise, mini, Pro ja Pro Max) ning uues, neljanda põlvkonna iPad Air-tahvelarvutis, mis ilmub müügile just täna.