Koroonapandeemia jätkuv levik on tõstatanud murekohti reisilennunduse teemal. Tõenäoliselt ei leevendata piiranguid lennureisidele veel niipea.

Puhuks, kui lennukiga liiklemine osutub siiski möödapääsmatuks, pakume välja mõned näpunäited, mille järgimine lennujaamas ja lennukis aitab vähendada nakkustekitajatega kokkupuutumise ohtu.

1. VÄLTIGE RAHVAMASSE

Lennujaamas ringiliikumise vajadust tuleks maksimaalselt kahandada. Pardalemineku ootamiseks valige ootesaalis istekoht, mis asub teistest vähemalt kahe meetri kaugusel — või seiske püsti, hoides tihedalt rahvastatud istumisalast eemale.

Püüdke siseneda lennukisse viimasena — nii väldite teistega koos kitsastes koridorides järjekorras seismist.

Samuti on mõistlik enne lennujaama saabumist kasutada veebis lennule registreerumise võimalust (ingl online check-in).

2. VALIGE AKNAPOOLNE ISTEKOHT

Istekohta reserveerides arvestage, et sellest sõltub olulisel määral, kui palju te haigustekitajatega kokku puutute. Mõned lennufirmad on otsustanud istmeridade keskmised istmed tühjaks jätta, mis tähendab, et teil on tüüpilises keskmise suurusega lennukis võimalik valida kahe istekoha vahel.

Akna pool istuvate reisijate kokkupuude teiste reisijatega on keskmise lennu puhul kõige väiksem, mistõttu tuleks riskide maandamiseks võimalusel valida aknapoolne koht.

3. KANDKE NÄOMASKI

Kaitsemaskide ja riidest näokatete kandmine on tõhus meede koroonaviiruse ja muude haigustekitajate leviku piiramiseks.

Mask kaitseb nii teid ennast kui ka kõiki teisi. Paljud lennuettevõtted on näokatete kandmise kohustuslikuks teinud, kuna nn sotsiaalse distantsi (s.t kaaskodanikest eemale) hoidmise soovitusi on lennukis märksa keerulisem järgida.

4. TURVAKONTROLLPUNKTIS HOIDKE ASJU KOTIS

Plastkandikuid, millele turvakontrollis pannakse isiklikud esemed, kasutavad ka teised reisijad, mis suurendab haigustekitajatega kokkupuutumise tõenäosust.

Isiklike esemete taskust otse kandikule laotamise asemel on mõistlik paigutada telefon, rahakott ja muud lahtised pisiesemed kotti.

Kui olete enda keha ja riiete küljest eemaldanud kõik, mis metallidetektori piiksuma võiks panna, väldite ka potentsiaalselt nakkusohtlikku läbikompamist.

5. KANDKE KAASAS DESINFEKTSIOONIVAHENDEID

Piiritusepõhised puhastusvedelikud, kätepuhastus-kemikaalid ja näomaskid on nüüdisajal reisimisel sama olulised kui pass ja pagas, nii et pakkige need hädavajalikud abivahendid kindlasti käsipagasisse.

Lennuki pardale lubatava maksimaalse vedelikukoguse väljaselgitamiseks uurige enne lendu kehtivaid reegleid ning varuge kaasaskandmiseks nii palju desinfektsioonivahendit, et sellest piisaks pärast lennukisse sisenemist oma käte, telefoni ja vahetu ümbruse desinfitseerimiseks.

6. VÄLTIGE NÄO PUUDUTAMIST

Näo puudutamine on väga levinud ja pealeselle väga vaistlik — inimesed ei pane sageli ise tähele, et nad seda teevad.

Praeguse pandeemia tingimustes tuleks seda harjumust pisikute levitamise vältimiseks ohjeldada nii palju kui võimalik. Ärge puudutage nägu ka siis, kui olete veendunud, et te pole pärast viimatist kätepuhastust ühtegi avalikku pinda katsunud.

7. EELISTAGE ELEKTROONILISI MAKSEVIISE

Paljudes lennujaamades on võimalik ostude eest tasuda nn mobiilse rahakotiga. Taoline makseviis koos tehniliste uuendustega nagu virtuaalsed pardakaardid ja lennule registreerumine veebis vähendab reisimisel mittevajalikke lähikontakte.

Ehkki tõenäosus, et SARS-CoV-2-viirusnakkus levib sularaha kaudu, on väike, ei maksa unustada, et kupüürid kubisevad ka kõikvõimalikest muudest haigustekitajatest, mistõttu nende näperdamist tuleks targu vältida. Kontaktivõimaluste välistamine on pandeemiaga kohanevale reisiärile kriitiliselt tähtis.

8. LÜLITAGE SISSE ISTME KOHAL ASUV VENTILAATOR

Suletud keskkondades nagu lennukid on reisijaskonna sage vaheldumine probleem, kuid enamik suurematest reisilennukitest on varustatud tõhusate õhufiltreerimissüsteemidega, mis tähendab, et lennukis on õhk tõenäoliselt puhtam kui muudes kinnistes ruumides.

Selleks, et end viiruste ja muude õhus hõljuvate haigustekitajate eest täiendavalt kaitsta, lülitage sisse istme kohal asuv ventilaator. See tekitab teie istekoha ümber õhktakistuse, mis võib ohtlikud osakesed suunata lennuki filtreerimissüsteemi, kus need neutraliseeritakse.

9. DESINFITSEERIGE ISTME ÜMBRUSES SAGELI PUUDUTAVAD PINNAD

Ehkki lennufirmad tõhustavad reisijatesalongide puhastamise protseduure, tuleks ümbritsevad pinnad kindlasti ise desinfitseerida.

Puhastage desinfektandiga pinnad, mida sageli puudutatakse — istme käetoed, kandikulauake, turvavöö pannal, peatugi ja puuteekraan (või puutetundetu ekraani juhtnupud).

Viirus SARS-CoV-2 võib plastmassist ja roostevabast terasest pindadel püsida päevi, seega puhastage enne istumist kindlasti kõike, mida eelmised reisijad on võinud katsuda.