Huawei ei saa kaubandussõja tõttu nutiseadmetesse Google'i teenuseid paigaldada ja seisab silmitsi võimalusega kaotada 5G ajastul oma positsioon suurima sideseadmete tootjana. Aga nende mured ei ole sellega veel lõppenud.

Nimelt kerkib USA-Hiina kaubandussõja üks mõju Huawei jaoks esile alles nüüd. Kuna USA firmad ei tohi Huaweiga alates tänavusest 15. septembrist ilma valitsuse eriloata äri ajada (selle otsuse tegi Trump mais), pole Huaweil enam piisavalt komponente oma kiireimate nutiseadmekiipide hankimiseks.

See tähendab, et sügisel ilmuv tipptelefon Mate 40 on viimane, mille sees elab Huawei praegune vägevaim kiip Kirin 9000. Materjalipuuduse tõttu ilmub ka Mate 40 piiratud koguses.

Kirin-kiipe tootis seni peamiselt Taiwanis asuv firma TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Aga kuna osa nende seadmetest pärineb USA-st, siis vajas Huaweiga äritsemiseks eriluba ka TSMC. Seda ei tulnud, nii et TSMC saab ainult eelnevad tellimused ära täita, peale mida peab side Huaweiga katkema.

Kiibitootjaid on ka Hiinas, aga neil pole hetkel võimekust Huaweid tabanud puudujääke tasa teha.

Huawei tegevjuht Richard Yu jagas uudist hiljutisel Hiina tehnoloogiafirmade ühenduse tänavusel suurüritusel peetud kõnes.

Huawei suurimaid lootusi kiipidega varustatud saamise osas paistab hetkel olevat Hiina firma SMIC. Aga sellel pole TSMC-ga võrreldavat tootmisjaksu ja ka võimekus moodsaid kiipe toota jääb taiwanlaste omast kahe põlvkonna jagu maha.

Google'i teenuste nutiseadmetesse eelpaigaldamise keeld ei takistanud Huaweil hiljuti maailma suurimaks telefonitootjaks kujunemast.

Kuna Huawei müüb enamiku oma telefonidest kodumaal Hiinas, kus pole Google'i eelpaigaldatud teenuseid kunagi nähtudki, siis ei muutunud Trumpi keelust liiga palju.

Tootjale raskem hoop on aga võimetus tipptasemel kiipe toota. Isegi kui nutiseadmed ei vaja tippude tippusid, et mõistliku kiirusega tööd teha, on see suurtootjale maine ja enesehinnangu küsimus.

Lisaks muudab kiipidega põhivarustajast ilmajäämine nende hankimise kallimaks, mis ei lase nutiseadmetelt enam nii palju raha teenida, kui just hindu ei tõsta (mis mõjub halvasti aga konkurentsivõimele).