Tänavuse aasta teise veerandi tulemuste põhjal napsas selle au vähemalt ajutiselt hiinlaste Huawei.

Turu-analüütikud firmast Canalys kuulutavad, et aprillist kuni juunini kestnud ajavahemikus väljus tehastest 55,8 miljonit Huawei telefoni ja 53,7 mln Samsungi oma.

Võiks arvata, et vähemalt kaks aastat kestnud tõrjumine USA valitsuse poolt, mis mh ei lase Huaweil oma uutele nutiseadme-mudelitele Google'i teenuseid kaasa panna, vähendab firma elujõulisust. Aga võtke näpust!

Viimaste tulemuste järgi tootis Huawei tõesti 5% võrra vähem telefone kui aasta eest, aga koroonapandeemia räsis isegi hullemini Samsungit – kelle toodangumaht kukkus lausa 30% võrra.

Huawei suutis kaubanduspiirangute ja koroona kiuste jalgadele jääda, sest müüs tänavuse aasta teises veerandis 72% oma telefonidest kodumaal. (Veel 2019. a alguses läksid pool Huawei telefonidest kaubaks väljaspool Hiinat.) Samsungil on telefoniostmis-himulises Hiinas aga pea olematu turuosa, vähemalt aastataguste andmete järgi alla ühe protsendi.

Apple on Huawei ja Samsungi järel endiselt alles suuruselt kolmas telefonitootja, aga vähemalt Hiinas läheb õunafirmal suurepäraselt. Aasta teises veerandis kasvas müük esimesega võrreldes suisa 225% (kokku 13 miljonit müüdud iPhone'i).

Kaubanduspiirangud ja eriti keeld nutiseadmetele Google'i teenuseid kaasa panna, kuigi need jooksutavad Google'i Android-opsüsteemi, teeb Huaweil suurima mobiilitootja positsiooni hoidmiseks raskeks.

Suurem probleem on aga see, kui eri riigid keelavad 5G võrguehitajatel Huawei võrguseadmeid kasutada (sel alal on Huawei kaugelt suurim tegija maailmas). Näiteks USAs on keeld selge ja hetkeseisuga lõplik, Eestis veel vaieldakse.