Humala-eistekedriku nimelise liblikaliigi röövikuid nakatavat seent hiina kedristõlvikut võib pidada maailma kõige kallimaks parasiidiks, mille kilo hind võib küündida 100 000 USA dollarini (88 000 euroni).

Hiina kedristõlvikut (ld Ophiocordyceps sinensis), mis on lähedases suguluses sipelgaid nakatava ja „zombideks” muutva troopilise parasiidiga, esineb looduses ainult Tiibeti kiltmaal, kus nakatab humala-eistekedriku (Hepialus humuli) röövikuid sel ajal, kui nood sügaval maapinna all taimede juurtest toituvad.

Liblikaröövikud on kõige haavatavamad suvisel ajal, mil nad ajavad kesta ja muutuvad nakkusele vastuvõtlikumaks. Parasiit kosub peremeesorganismi sisemuses aeglaselt, kasutades teda sügisel ja talvel toiduks. Just siis, kui lumi hakkab sulama, tõukab seennakkus oma sureva röövik-peremehe ülespoole ja kasvatab taimesarnase, eostega täidetud varre, mis maapinnast välja kerkib.

See on õige aeg kedristõlvikute korjamiseks. Saaki koristavad kohalikud külaelanikud, kes müüvad seda mõõduka hinnaga, vaid mõnisada dollarit kilo eest. Vahendajate ahela läbinud kedristõlvikud lähevad aga lõppkliendile maksma kolm korda rohkem kui sama kaaluga kogus kulda.

Wikimedia Commons / Deepak Raj Bhatt

Seene tiibetikeelne nimetus yartsa gunbu tähendab „suvel muru, talvel uss”, mis on seene elutsükli ammendav lühikokkuvõte.

Kõige hinnatumad eksemplarid koosnevad nii peremeesorganismi pea seest välja kasvavast eostega täidetud varrest kui ka humala-eistekedriku surnukehast, kuid nende korjamine on keeruline. Esiteks on vart raske märgata, kuna see meenutab välimuselt Tiibeti kiltmaal kasvavaid tarnasid; samuti teeb vart murdmata seene korjamise keeruliseks maapinna kõvadus.

Kuiva, kõrbetaolise kliimaga ja merepinnast palju kõrgemal asuval Tiibeti kiltmaal ei leidu just palju sissetulekuallikaid, mistõttu on hiina kedristõlvik kohalike kogukondade, eriti Bhutani ja Tiibeti külade jaoks soodus võimalus teenistust täiendada.

Pärast hulga vahendajate käest läbi käimist jõuavad koristatud parasiidid viimaks Hongkongi ja mandri-Hiina linnadesse, kus neid müüakse suisa hullumeelse hinna eest. Oma väidetava ravitoime tõttu on seened juba ammusest ajast olnud äärmuslikult jõukate inimeste seas nende väidetava ravitoime tõttu kõrgelt hinnatud.

(Wikimedia Commons / Nicolas Merky)

Hiina kedristõlviku edu pandiks on Hiina rahvameditsiini populaarsus koos suust suhu levivate pajatustega seene imelisest, kõiki haiguseid ravivast, sugutungi tõstvast ja kehalist sooritust parendavast toimest.

1993. aastal, kui mitu Hiina kergejõustiklast purustasid üllatuslikult hulga maailmarekordeid, kuulutas nende treener, et saavutustele aitas kaasa kedristõlviku manustamine. Kümmekond aastat hiljem levis kuulujutt, et seen võib pakkuda kaitset SARSi-viiruse eest. Ehkki noid oletatavaid kasulikke mõjusid pole iial teaduslikult tõendatud, kasvas nõudlus kedristõlviku järele plahvatuslikult, mis, mõistagi kergitas selle hinna astronoomiliseks.

Väljaande The Atlantic osutusel oli hiina kedristõlviku ülemaailmse turu väärtus 2018. aasta lõpul 4,5 kuni 10 miljardit eurot, kusjuures kõige täiuslikumate eksemplaride kilohind võis küündida kõrgemale 125 000 eurost.

Ent ka keskpärase kvaliteediga kedristõlvikuid peetakse Hiinas väga väärtuslikuks ning isegi sealne keskklass on hakanud selle mis tahes tõve vastu kaitset tõotava profülaktilise prepaaadi hankimiseks väikseid varandusi kulutama.

Paraku toob kedristõlviku-nõudluse pidev kasv koos asjaoluga, et Tiibeti kiltmaa elanike toimetulek selle korjamisest sõltub, kaasa ka soovimatuid tagajärgi. Ülekorjamise ja globaalse soojenemise tõttu hakkab ülikallis parasiit haruldaseks muutuma, mis omakorda tõstab veelgi selle turuhinda.