Häda on aga selles, et taolised telefonid jäävad seniste näidete põhjal n-ö tavalistele tippmudelitele alla. Paraku hind on kõrge, seni tavaliselt 1400 euro kandis, mille eest saaks juba tavatippmudeli kalleima variandi koos kõigi lisadega (suurim võimalik hulk töömälu ja andmeruumi).

Teine üldine häda on esialgu varjatum, sest paljudel pole ju võimalust veel uudse ekraaniga telefoniga proovida. Kuid kõikvõimsa ja kõikjale leviva veebi teel oleme sellestki aimu saanud: volditavad ekraanid pole veel nii kvaliteetsed, kui tootjad kõigest hingest tahaksid. Kaugeltki mitte.

Mullused varajased pääsukesed (Samsung Galaxy Fold ja Huawei Mate X) tulid ja läksid ilma erilist jälge jätmata. Nüüd on lühikese aja jooksul neile lisandunud kaks uut – Motorola razr ja Samsung Galaxy Z Flip... ja probleemid on täpselt samad. Ehk siis hind on kallis ja ekraan ei pea vastu, kuigi tootjad tõotasid aastaid muretut voltimist.

Kasutajate kaebused nii razri kui ka Z Flipi aadressil hakkasid veebis levima juba päev-kaks peale kummagi ilmumist. Nüüdseks on lisandunud ka pildi- ja videotõestused, et asi on halb.

Eriti kahju on seda kuulda Galaxy Z Flipi kohta, mis on laiemalt kättesaadav kui uus razr ning ühtlasi esimene volditava klaasist ekraaniga telefon (teised on plastist).

Selgub aga, et kuigi see muudab seadme välimuse atraktiivsemaks, on pind sama kergesti kriimustusi koguv kui eelkäijatel. Isegi sõrmeküünega kaapamine võib märgatava koleda jälje jätta!

Vaata testvideot:

Video autor Zack Nelson (JerryRigEverything) pakub välja hüpoteesi, et Z Flipil pole siiski ehtsat klaasi ja Samsung on seda väites huvilisi petnud. Et kasutusel on mingi klaasi-polümeeri hübriid.

Eks näe, kas ja kuidas tootja esindajad sellele jutule reageerivad. Samsung on huvilisi küll hoiatanud, et ekraani tuleb ettevaatlikult käsitseda ja klaasi katab kaitsekiht, ega polegi otseselt väitnud, et uus ekraan on vastupidavam kui eelmise mudeli oma.

USA-s saab Z Flipi rikutud ekraani ühe korra vahetada 119 dollari eest (ca 110 eurot). Sama pakkumine kehtis ka eelkäijamudeli Fold puhul. Lisaks võid korra tasuta ekraanile uue kaitsekihi saada.

Eri kasutajad on veebi paisanud veel videonäiteid, kuidas Z Flip neile ruttu pettumuse valmistas:

Motorola razr on eestimaalasele raskemini kättesaadav kui Samsungi mudel, aga selle kvaliteedile on samuti piisavalt palju ette heita. Pikemalt saab lugeda näiteks saidil Ars Technica.

Kui sellest kõigest midagi kõrva taha panna, siis üht. Ole valmis oma kallis ost peagi kasutuks või probleemseks kuulutama. Mõlemat telefoni iseloomustab sama häda: vastupidavusprobleemid tekkisid juba ühe-kahe kasutamispäevaga!