2019. aastal jäi Volkswageni üleilmne automüük 2018. aasta tulemusele pisut alla, aga muretsemiseks ei ole põhjust, sest näiteks ka Euroopa automüük tiris end üsna vaevaliselt aasta lõpuks pisikesse plussi.

Trendid on muutumas ning paljud ostjad vaatavad huvitunult elektriajamiga autode suunas. Neid küll lubatakse, aga senini pole ükski tootja peale Tesla ja Nissani-Renault alliansi suutnud oma lubadusi täita.

Volkswagen peaks lähiaastatel mühinal elektrifitseeruma, ent nende kauaoodatud ID. 3 tootmises on olnud hulganisti tagasilööke: näiteks ei ole autode tarkvara veel lõpuni valmis ning see pannakse valmistoodangule eraldi peale.

Reuters kirjutab, et neljapäeval, 16. jaanuaril toimunud juhatuse koosolekul võttis Diess ründava positsiooni ja noomis juhatust, öeldes, et kui ettevõte ei lükka kohe sisse kiiremat käiku, saab VW-st uus Nokia.

“Peamine küsimus on, kas oleme piisavalt kiired. Kui jätkame praeguses taktis, on tulevik pime ja raske,” olla Diess 16. jaanuari kõnes öelnud.

Tema nägemuses peaks Volkswagen sõidukite tootjast muutuma mobiilsete seadmete valmistajaks. Volkswageni ees on ülesanne, olla teenäitaja juhiabide ja autoelektroonika arenduses ning elektriautode ja akude valmistajana.

“Klassikalise autotootmise aeg on ümber saanud,” ütles Diess. “Meie ees seisab tõenäoliselt kõige raskem ülesanne, millega Volkswagen eales rinda on pistnud,” lisas ta.

Herbert Diessi uuenemisplaan näeb ette firma ümberstruktureerimist, liigsete vahelülide ja jupijumalate koondamist, tootlikkuse olulist kasvatamist ning kulude kokkutõmbamist. Seda eelkõige Saksamaal, aga ka mujal tehastes.

Kasumiprognoose on ettevõte juba vähendanud ning tootmismahte on maha tõmmatud. VW ID.3 elektriautot peaks aga toodetama koguni 40% odavamalt kui elektrilist Golfi. Kokkuhoid saavutatakse uue platvormi ja töökorraldusega.

Koostööd jätkatakse Fordiga autonoomsete sõidukite ja elektriajamite loomisel, Shanghai SAIC Motor Corp.-iga läheb edasi koostootmise plaan. Kuigi vahepeal käisid jutud, et VW võiks Teslaga akude osas koostööd teha, on plaan laualt maas, Tesla on liiga tugev konkurent.

Diessi avameelsus pole uudis, aga nii otsekoheselt juhatust noomida on paras julgustükk. Iseasi, kas see toob kaasa ka soovitud muutusi või tüdinevad juhid tegevjuhi teravatest nähvakatest ja lasevad ta lahti. Kõik on võimalik, aga juba vanast ajast on teada ütlus “suur laev keerab aeglaselt”. Eks paistab, mis edasi saab, tõmblusi on jagunud.