Sellest, et arvutimüük väheneb, on räägitud aastaid. Kuigi kasutajaid tekib aina juurde, eelistavad nad (eriti arenevatel turgudel) tavaarvutitele nutiseadmeid, mis on ju samuti väikesed arvutid, aga mugavamad ja kompaktsemad.

Äsja läbi saanud 2019 oli arvutitootjatele aga eriti hea aasta, kui uskuda mõjukaid turuseirajaid, firmasid IDC ja Gartner.

Nende osutusel on 2019 esimene aasta seitsme jooksul, kui arvutite müük kasvas terve aasta vältel, mitte ainult mingi kvartali võrdluses mulluse sama kvartaliga.

Numbrite kohta niipalju, et 2011. aastal kasvas arvutimüük aasta lõikes 1,7%, mullu aga koguni 2,7% (IDC andmetel) või 0,6% (Gartner).

Analüütikufirmad esitavad eri tulemusi, sest kasutavad eri metoodikat. Mõlemad lahterdasid arvutiteks PC tüüpi laua- ja sülearvutid ning eemaldatava klaviatuuriga tahvlid nagu Surface Pro. Gartner ei arvestanud aga Chromebookidega.

Mõlemad firmad aga nõustuvad, et arvutiturgu kosutas ettevõtete vajadus Windows 7 põhistelt masinatelt Windows 10 omadele kolida, sest arendaja Microsoft lubas vanema opsüsteemi pensionile saata.

2019. aastal olid suurimad arvutitootjad ootuspäraselt Lenovo, HP ja Dell. Kokku väljus tehastest aasta jooksul 261,2 miljonit seadet.

See ei tähenda siiski, et soodsat aastat nautisid kõik suured tootjad. Näiteks Apple, ASUS ja Dell pidid leppima oodatust kesisema müügiga.