Austraalia ringhääling külastas väärikasse ikka jõudnud meest 4. aprillil ta tütre kodus toimunud sünnipäevapeol. Ajakirjanik päris pärast seda, kui Goodall oli küünlad ära puhunud ja šampanjaklaase kõlistanud, kas oli ka tore sünnipäev.

„Ei, ma ei ole õnnelik. Ma tahan surra. See ei ole eriti kurb. Aga mis on kurb, on see, kui inimesel ei lubata surra,“ vastas ta. „Ma tunnen, et minusugusel vanal inimesel peaksid olema täielikud kodanikuõigused, sealjuures ka õigus eutanaasiale.“

Tervis oli viimase ajani hea

Austraalias Victoria osariigis on eutanaasia eelmisest aastast legaalne, aga ainult siis, kui inimesel on diagnoositud surmaga lõppev haigus. Vanal teadlasel sellist tõbe pole. Vastupidi - ta oli viimase ajani väga hea tervise juures, mängis 90. eluaastani tennist ja näitles amatööride teatritrupis, kuni nägemine kehvaks muutus.

Goodall töötas Perthis Edith Cowani ülikoolis nn auassistendina isegi pärast seda, kui kool otsustas 2016. aastal, et ta ei suuda enam tervislikel põhjustel ülikoolilinnakusse kõndida. Mees oli otsuse üle nördinud, süüdistas ülikooli vanusepõhises diskrimineerimises ja otsus tühistati.

Nüüd ütles ta aga, et tervis on siiski halvenemas. Mõned kuud tagasi kukkus ta oma korteris ja lebas kaks päeva põrandal, kuni lõpuks majapidaja saabus ja ta üles aitas. „Ma hüüdsin, aga keegi ei kuulnud mind,“ ütles ta. Hetkel hoolitseb mehe eest ööpäevaringselt ta tütar.

Kuna kodumaal pole elust lahkuda võimalik, plaanib Goodall sel nädalal Šveitsi reisida. Eutanaasia pole seal küll ühegi seadusaktiga otseselt lubatud, aga mõningatel puhkudel pole see ka keelatud, ütleb Washington Post. Šveitsi seadused keelavad abistatud enesetappu ainult siis, kui enesetapule kaasaaitaja motiivid on omakasupüüdlikud.

Viimase paarikümne aasta jooksul on Goodall olnud eutanaasiapooldajate ja -eestkõnelejate organisatsiooni Exit International liige. Kirjutasime Forteski hiljuti organisatsiooni juhi Philip Nitschke disainitud eutanaasiakapslist, mis Amsterdami matusemessil paljude külastajate elava uudishimu (ja teiste paksu pahameele) pälvis. Nitschke teatas spetsiaalsel Goodalli reisi finantseerimiseks loodud GoFundMe lehel, et nende grupi Lääne-Austraalia koordinaator plaanib koos vana teadlasega Šveitsi Baselisse sõita ja teda reisil aidata.

Goodall: inimesel peab olema valikuvõimalus

„Kui inimene on keskeast välja jõudnud, on ta ühiskonnale oma võlad tagasi maksnud,“ ütles Goodall ABC-le. „Inimesel peaks olema võimalus valida, kuidas ta oma ülejäänud elu elab. Ja kui inimene otsustab end tappa, siis tal peaks olema see õigus. Ma arvan, et keegi teine ei tohiks sekkuda.“

"Ma soovin, et inimesed mind mõistaksid," lisas ta. "Ma olen 104-aastane, nii et mulle pole niikuinii palju aega jäänud. Ma eelistaks pigem surra, kui seda, et mu tervis järjest halveneb ja mind õnnetuks teeb."

Nagu ABC teatab, lendab Goodall täna Prantsusmaale Bordeaux`sse ja sealt edasi Šveitsi. "Ma ei taha Šveitsi minna, kuigi see on kena riik," oli professor pahane. "Aga ma pean seda tegema, sest Austraalia kohtusüsteem mulle oma elu lõpetamist ei võimalda."