Austraaliast pärit Nitschke teatel pannakse skeemid, mille põhjal surmakapsli 3D-printida saab, järgmisel aastal kõigile vabaks kasutuseks netti üles. Enne on tal plaanis esimene kapsel valmis ehitada - Amsterdamis oli väljas vaid mudel, mis osutus pärast eelmisel nädalavahetusel esitlemist üheks messi tõmbenumbriks. Fakt, et selline aparaat loodud on, põhjustas paljudes ka tõsist pahameelt.

Sellist seadet on Nitschke sõnul tarvis selleks, et võimaldada inimestele rahulikku siitilmast lahkumist enda valitud kohas.

Surra soovijad peavad esmalt täitma ära online-testi, milles hinnatakse nende vaimset tervist. Kui inimene selle testi ära teeb, saab ta koodi, mis kehtib 24 tundi. Kui kood on sisestatud, peab kasutaja veel korra kinnituse andma, misjärel on võimalik kapslisse sisenenuna vastavat enesetapuprotsessi käivitavat nuppu vajutada.

Kapsel kasutab lämmastikku

Mõistagi peab arvestama ka sellega, kas eutanaasia on surrasoovija kodumaal lubatud või mitte. Kuigi samas - kui keegi Sarco näiteks salaja valmis ehitab või prindib ja seda sihipäraselt kasutab, on surnud inimesel pärast ju seadustest ükskõik. Tõsi, päris iga tavalise väikese 3D-printeriga seda valmistada ei saa.

Sarco (lühend „sarkofaagist“) kasutab lämmastikku. Eemaldatav kirst on asetatud statiivile, mille külge on monteeritud lämmastikukanister. Kui inimene kapslis pikali heidab ja vastavat nuppu vajutab, lastakse lämmastik kapslisse, hapniku tase hakkab selles aga kiiresti langema. Kuna ajule on funktsioneerimiseks ja kogu organismi koordineerimiseks hapnik vajalik, hakkab keha end tasapisi välja lülitama.

Hapnikuvaeguse ehk hüpoksiaga kaasnevad tavaliselt higistamine, hingeldamine, kõrgenenud pulss ja segasusseisund, ent Nitchke teatel on surm Sarcos „kiire ja elegantne“ – ühe minuti jooksul kaotab inimene teadvuse ja on peagi surnud.

„Surm Sarcos on valutu. Pole lämbumist, kägistuse või õhunappuse tunnet, inimene hingad madala hapnikusisaldusega keskkonnas hõlpsalt. Inimene tunneb end hästi, joobnult,“ ütles Nitschke kirjas Huffington Postile.

Seejärel on võimalik Sarco täielikult biolagunev ülemine osa, milles kadunuke on, statiivilt maha tõsta ja seda saab tavapäraselt viisil kirstuna kasutada.

Nitschket nimetati eutanaasia-Muskiks

Sarco jõudis meediasse eelmisel aastal, kui Austraalia Victoria provintsis eutanaasia legaliseeriti. Nitschke ise on juba pikka aega olnud vabasurma legaliseerimise pooldajate organisatsiooni Exit International eestvedaja ning teda on juba nimetatud „assisteeritud enesetapu Elon Muskiks“ ja Sarcot tema „Teslaks“.

Eutanaasia vastased toovad välja praktilisi, eetilisi ja religioosseid probleeme, samuti ütlevad nad, et inimese vabatahtlikku elust lahkumist on selle lubamise korral väga raske reguleerida. Nitschke, kes aitas esmakordselt teisel inimesel surra juba aastal 1996, ütleb aga, et õigus oma elu lõpetada peab olema igaühel.

„Sarco eesmärk on see, et inimesed hakkaksid surmast positiivsemalt rääkima ning räägiksid sellest laiemalt kui ainult läbi hirmu või šoki,“ ütles vastav pressiteade. „Lõppude lõpuks sureme me kõik ära. Aina suurem osa meist soovib aga sõnaõigust ses osas, kuidas me sureme.“

Nagu öeldud, põhjustas paljudes seadme olemasolu nördimust: USA õdede organisatsiooni kõneisik Nancy Valko, kelle tütar sooritas pärast vastavasisulise raamatu lugemist enesetapu, ütles Daily Mailile, et niisugune aparaat normaliseerib enesetappu ja teeb selle glamuursemaks.