Kui alles eile viis SpaceX orbiidile oma nüüdseks juba saristartijast raketi Falcon 9 – esimene lend toimus 2010. aasta juunis, eilne start oli järjekorras juba viiekümnes – , siis ettevõtte võimsaim rakett Falcon Heavy on seni taeva poole lennanud vaid korra, 6. veebruaril, kui lastiks oli kosmosesse triivima jäänud Tesla Roadster koos Spaceman'i-nimelise mannekeeniga.

Start osutus väga edukaks ja eelmisel nädalal teatas SpaceX, et ka uus lend selleks suveks on kinnitatud. Seekord on tegemist USA sõjaväe missiooniga ja lastiks on 25 sondi ja satelliiti, vahendab Space.com. See oleks siis suurim last, mille SpaceX'i raketid on orbiidile viinud.

USA õhuväe allika sõnul plaanib nende missioon Space Test Program- 2 juunis orbiidile lennutada muu hulgas kuus väiksemat sorti ilmasatelliiti USA-Taiwani ühisprogrammist, päikesepurjega kosmosesatelliidi LightSail 2, õhuväe satelliidi, mille eesmärk on mõõta radiatsioonitaset kosmoses, NASA alternatiivkütust katsetava satelliidi ning mitu erinevate USA ülikoolide tudengite satelliiti.

Veelgi enam, praeguste plaanide kohaselt on SpaceX'il kavas tänavu ka kolmaski kord Falcon Heavyga startida, et millalgi aasta lõpus viia orbiidile Lockheed Martini telekommunikatsioonisatelliit Arabsat-6A.

70 meetri kõrgusest Falcon Heavyst sai veebruaris eduka stardi järel võimsaim tänapäevane töötav rakett. See 27 mootoriga rakett suudab orbiidile toimetada pea 64-tonnise koorma. Vaid üks rakett kosmoselendude ajaloos on olnud sellest jõulisem ja suurema kandevõimega – Saturn V, mida kasutati Apollo-missioonide puhul ja millega inimesed ka Kuule toimetati. Saturn V raketid tegid oma viimased lennud 1970-ndate alguses.

Falcon 9 viis eile orbiidile Hispaania satelliidi Hispasat 30W-6, mis kaalus kuus tonni ja on ühtlasi suurim satelliit, mille SpaceX on Maa orbiidile viinud. Kõik möödus plaanipäraselt ja satelliit hakkas orbiidil tiirlema umbes pool tundi pärast raketi starti. See hakkas vahendama tele-, lairiba-interneti-, ärivõrkude ja muid sarnaseid sideteenuseid.