Ekspertide osutusel on tegu surmavaima katkulainega, mis seda Aafrika saareriiki mitmete aastate jooksul tabanud on, vahendab The Washington Post. Näiteks mullu suri Madagaskaril terve aasta jooksul 275-st katku nakatunust 63.

Katku põhjustab kirpude ja rottide levitatav katkubakter (ld Yersinia pestis). Madagaskari saarel peetakse katku hooajaliseks haiguseks: lõikusperioodi lõppedes langeb rottide arvukus, kuna kahjurnärilistele ei jätku piisavalt süüa. Seetõttu hakkavad kirbud endale otsima uusi ohvreid, keda pureda, ja võtavad sihikule inimesed, vahendab USA rahvusringhääling NPR.

Üks põhjustest, miks tänavune katkupuhang tavapärasest mastaapsemaks kujunes, võib olla haiguse levik linnadesse, kaasa arvatud saareriigi pealinna Antananarivosse, teatas NPR 4. oktoobril. Tolles linnas on valitsusametnikud hakanud desinfitseerima koole ja palunud õpilastel koju jääda. 3. oktoobril kirjutas The Washington Post, et ka samale ajale kavandatud jazz-festivali avakontsert jäeti katkuohu tõttu ära.

Pealeselle on inimesed tänavuse puhangu raames nakatunud peamiselt haiguse ohtlikumasse vormi, nn kopsukatku, nendib maailma tervishoiuorganisatsioon WHO.

Katku kõige levinumaks vormiks on muhkkatk. Muhkkatk lööb välja siis, kui katkubakter pääseb inimkehasse ja liigub lümfisõlmedesse. Lümfisõlmedesse tekib põletik, mis väljendubki „muhkudena“. Kui muhkkatk jääb ravimata, võib haigustekitaja levida ka kopsudesse ja kutsuda esile kopsukatku. Sellisel kujul nakkab haigus õhu kaudu, hoiatab WHO.

Tervishoiuametnikud rõhutavad, et nüüdisajal ei tähenda katkudiagnoos tingimata surmaotsust nagu keskajal.

„Õigel ajal ravi alustades on võimalik katkust võitu saada,“ rõhutas WHO esindaja Madagaskaril dr Charlotte Ndiaye 6. oktoobril. Katkutõbi on ravitav tavaliste antibiootikumidega, mida WHO on enda pressiteate kinnitusel saarele toimetanud ligikaudu 1,2 miljonit annust. Antibiootikumid võivad aidata ennetada ka nende inimeste nakatumist, kes on haigusega juba kokku puutunud, lisas WHO.