Selle põhjal abil võib argumenteerida, et Microsoft ei pidanud oma lubadust jätta Windows 10 viimaseks Windowsi opsüsteemiks, millele pole tulevikus troonipärijat enam vaja, sest olemasolevat saab veebi teel kogu aeg muuta ja täiendada.

Kui aga mitte norida, siis pole 10 S tõesti päris uus opsüsteem, vaid nuditud väljalase Windows 10-st.

Milleks nudida? Sest 10 S on mõeldud veebipõhiseks tööks. See tähendab, et enamik tavaliseks arvutitööks vajalikest failidest (rakendused) ja kasutaja loodud failidest asuvad mitte arvutis, vaid teenusepakkuja serveris ehk pilves.

Lühidalt: arvuti kasutamine muutub üsna sarnaseks sellega, kuidas näiteks brauseris Gmaili postkasti kasutame. Tarkvara kunagi uuendama ei pea, ainult logi masinasse ja lase käia.

Pilvepõhine opsüsteem pole iseenesest uus asi. Google väljastas sellise - nimeks Chrome OS - juba 2011. aasta augustis. Selle jaoks on ilmunud ka eri tootjate Chromebookisid, mis on valdavalt kerged ja kerge jõudlusega sülearvutid. Veebirakendused reeglina tohutut jõudlust ei vaja.

Miks Windows peaks pilve kolima? Microsoft on ilmselt mõelnud, et kuidas tänapäeva ja ka tuleviku noori kindlamalt Windowsiga siduda, kui arvutid neid enam väga ei paelu. Kooliasju ja tööd teeme aga ikka pigem arvutis kui nutiseadmes ning 10 S ongi mõeldud koolides kasutamiseks.

Uus opsüsteem sisaldab peamiselt kaht asja: kontoritööks mõeldud Office 365 pakett ja Windowsi e-pood, mille vahendusel turvaliselt lisaäppe kasutada.

Windows 10 S ilmub suvel. Seda jooksutavad arvutid maksavad USA-s alates 189 dollarist. Koolid, mis kasutavad praegu mingit Windows Prod, saavad 10 S-i üldse tasuta, vähemalt USA-s.

Ka on 10 S-i väga lihtne paigaldada, mis on kindlasti tähtis, kui vaja ruttu terve klassitäis arvuteid uue opsüsteemiga varustada.

Kes 10 S-i kasutusele võttis ja eelistab siiski tavapärast Windows 10, saab 10 Pro'le tänavuse aasta lõpuni tasuta üle kolida. Hiljem maksab see samm 50 dollarit.

Huvitav uus rakendus on kindlasti View Mixed Reality, mis laseb liit- ehk täiendatud reaalsusega tutvuda arvuti veebikaamera teel: vaatad midagi läbi selle ja näed tavakeskkonnas ka digitaalselt loodud objekte.

Praeguse info põhjal tundub, et need digiobjektid peavad olema loodud 3D Painti äpis, mis kuulub ka Windows 10 viimase suuure täienduse Creators Update koosseisu. Aga lahe idee ikkagi. Eks näe, kui palju liitreaalsus koolides reaalselt õppevahendina levima hakkab.

View Mixed Reality ilmub sügisel ja samal ajal on oodata ka eriseadmeid, mille abil liitreaalsust nautida. Ainuke murekoht on see, et kui väga me sellise asja vastu ikka huvi tunneme. Jah, mobiilimäng Pokémon GO oli megahitt ja omab endiselt palju huvilisi, aga see on seni siiski ainuke AR-valla tõeline hitt.

Microsoft ise (nuti)seadmetootmisega väga ei tegele, eriti telefonidega lõpparve tegemise järel. Surface-pere arvutid on kahtlemata kiidetud, aga kallid ja pole kunagi Eesti turule jõudnud. Täpselt nii nagu Eestis pole kunagi Chromebooke müügil näha olnud.

10 S-i puhul tegi Microsoft siiski erandi ja annab välja süleri Surface Laptop. See pole iseenesest midagi põrutavat, lihtsalt kerge süler kooli-Windowsi jooksutamiseks. Välimuselt üsna seniste Surface'ide moodi.

Põhinäitajaid:

* 13,5-tolline puuteekraan (Microsofti PixelSense-tehnoloogiaga), 3:2 kuvasuhe, 2256 x 1504 pikslit, 720p veebikaamera

* Inteli 7. põlvkonna (Kaby Lake'i) protsessorid Core i5 või i7

* i5 puhul on graafikalahendus Intel HD 620, i7 puhul Iris Plus 640

* 4, 8 või 16 GB töömälu

* 128, 256, 512 või 1024 GB PCI-e SSD andmekandja, mis on muide emaplaadi külge kinnitatud

* aku peab tootja väitel vastu kuni 14,5 tundi

* wifi ac, Bluetooth 4.0, USA-A andmete jaoks, mini DisplayPort monitori lisamiseks

* alumiiniumkorpusega süleri kaal 1,25 kg, paksus eri kohtades 9,9-14,47 mm,

Kõlareid näha pole, need on paigutatud klaviatuuri alla, mis helikogemuse väidetavalt ruumilisemaks muudab.

MS-i Surface'i osakonna juht Panos Panay (tore nimi) kuulutas, et Surface Laptop on poole kiirem kui Core i7 protsessoriga MacBook Air, aga samas kergem. Süler ilmub 15. juunil.

Surface Laptop pole siiski kaugeltki nii odav kui Win 10 S-i kõlbulikud arvutid üldiselt. i5 protsessori, 128 GB SSD ja 4 GB töömäluga baasmudeli hind USA-s on 999 dollarit. Nii kallilt arvutilt ootaks siiski juba USB-C pesa või pesi!

Võib eeldada, et Microsoft seda Eestis müügile ei too, täpselt nagu oma eelnevaid Surface-seadmeid.