Planeti arendatud minisatelliitide Dove uusim põlvkond startis India raketi PSLV pardal laotusse möödunud nädala teisipäeval. 88 uustulnuka lisandudes kasvas Planeti orbiidile toimetatud tehiskaaslaste „laevastiku“ suurus 149 satelliidini. Neile lisanduvad peagi Google’i katusfirmalt Alphabet koos ettevõttega Terra Bella välja ostetavad seitse kõrge eraldusteravusega kaamerat. Tehing Terra Bella müümiseks, mis kuulutati välja veebruari esimeses pooles, ootab praegu regulatiivorganite heakskiitu, märkis Planeti tegevjuht Will Marshall.

Milleks on küll tarvis nii suurt satelliidisülemit? Planeti äriplaan näeb nimelt ette kogu meie planeedi maismaa-massiivi igapäevast ülespildistamist. Seeläbi loodetakse ettevõtetele, riikide valitsustele ja teadlastele pakkuda paremat ülevaadet Maa muutumisest, selgitas Marshall. „Muudatus saab olema võimas — andmete lisandumise kiirus tuhandekordistub,“ kinnitas ta.

2010. aastal kolme endise NASA teadlase asutatud ettevõte Planet on juba sõlminud lepingud rohkem kui saja kliendiga, mida on rohkem kui 2016. aasta tegevuskava ette nägi.

Kui uued tehiskaaslased umbes kolme kuu pärast tööle hakkavad, suudab Planet pakkuda igapäevaselt kogu Maa satelliitkaardistamise teenust, mille järele peaks nõudlus ettevõte ootuste kohaselt olema väga suur.

Seni on Planet tegelenud ülesvõtete müümisega peamiselt kolme tüüpi klientidele: põllumajandusettevõtetele, valitsusasutustele ja internetifirmadele, kes soovivad oma tarbijatele pakkuda võimalikult päevakajalisi satelliitfotosid.

Andmeid kasutatakse näiteks põlluviljade istutamise, kastmise ja väetamise täppishaldamiseks. Valitsustele pakuvad huvi pildid, millest on abi teatud toetusteenuste osutamisel, nt pääste- ja evakuatsioonioperatsioonide kavandamisel või linnaplaneerimise juures. Brasiilia ja Mehhiko ostavad Planetilt andmeid selleks, et seirata metsade raadamist.

Tehiskaaslaste võrgustiku ehitamise ja orbiidile toimetamise kulusid ei soostunud ettevõte avalikustama.

Erinevalt traditsioonilistest tehiskaaslase-tootjatest ei huvita Planetit niivõrd iga üksiku satelliidi maksimaalne töökindlus kui võimalikult paljude tehiskaaslaste orbiidilelennutamine.

Tänavu suvel on Planetil kavas orbiidile viie järgmised 48 või rohkem satelliiti Dove.