Jah, võimsuse osas Acer Microsofti vastu ei saa. Kuid füüsilise konstruktsiooni osas on sarnasusi, kirjutab AM.ee.

Aga mis seal ikka, laome kõik sellise eemaldatava ekraaniga seadme plussid ja miinused ritta.

Switch 10 karp, mis meile kaugelt Poolast saabus, on mõnusalt õhukene. Sees on tahvel/süler ja toiteplokk. Lisaks hulk pabereid, nagu ikka.

See arvuti on nagu sülearvuti ikka, kuid seda vaid pealiskaudsel vaatlusel. Tegelikult on tegemist universaalse seadmega, mida saab kasutada neljal erineval moel.

Esiteks – klassikaline sülearvuti. Selles asendis on töö kõval laual mugav, aga kui asetada süler näiteks pehmele alusele – diivanile või sülle – siis ilmneb üks viga. Nimelt on arvuti tarkus ja koos sellega ka raskus kandunud ekraani tagaküljele, klaviatuuri pool on suhteliselt kerge ja õhuke.

Kui aga raskus on kuskil kõrgemal – ekraani taga –, kipub raskuskese olema ka kõrgemal ja arvuti kukub üsna kergesti kummuli. Nagu öeldud, on kõva aluse peal taskaalu saavutamiseks insenerid oma töö teinud ja tasakaalupunkti õigesti sättinud. Mittestandardsetes töökeskkondades aga kukub arvuti üsna kergelt ristseliti maha.

Kuid Switch 10-el on ka muid tööasendeid. Teine asend on ekraanina, Keerame tahvliosa teistpidi ja kinnitame magnetitega klaviatuuriosa külge, mis toetab ekrani kui alusjalg.

Kolmas asend on "telk", samamoodi ekraanina laual kasutatav, kuid klaviatuuriosa toetab ekraani püstipidi. Neljas kasutusvõimalus on tahvlina.

Võtame tahvli klaviatuuri küljest lahti – see käib kahe tüüblisarnase kinnitusega. Et ühendus peaks, on see magnetiseeritud. Servast kiskudes käib klõps ja ekraan eemaldubki.

Tahvlil on laiad ääred, seega on seda lihtne servast kinni hoda. Samas jääb ekraanipind väiksemaks. Kümnetollise tahvli kohta on see seade ikka väga suur (kuid meeldivalt õhuke).

Samas on olemas stereokõlarid, mis teevad tavalise tahvli kohta normaalset heli, mikrofon, mis salvestab üsna korralikult lähedalt, microSD kaardi pesa, HDMI.
Foto: tootja

Ja see 10,1-tolline ekraan on rohkem kui Full-HD resolutsiooniga (1920 x 1200 pikslit) ning Gorilla Glassi kattega - kriimustuskindel. Ka ekraani tagakülg on kaetud Gorilla Glassi kattega. Pilt

on tihedate punktidega ja selge, pikslite kuvamise tasapind ja klaasi pind ehk puutepind on toodud võimalikult lähedale, seega vajutamise täpsus on suurem ja pilt veelgi kirkam. Tagakaas on samuti klaasist.

98% aku laetuse juures lubatakse tööaega 6 tundi ja 48 minutit. Seega täis akuga enam-vähem seitse tundi.

Kuid võrdleme nüüd korraks Microsofti Surface Bookiga. Kui klaviatuur on ekraanist eraldatud, tekib kiusatus kasutada seda ekraanile teksti tippimiseks nagu saab teha Surface´iga.

Kuid võta näpust – eraldi klaviatuur ei tööta. Ühendame selle tagasi – tugevad magnetid haaravad jõuliselt ekraai enda külge. Aku tööiga suureneb kümne tunni ja kümne minutini. Soliidne tulemus, väikese kaasaskantava seadme kohta seda eeldakski. Seega osa akust (teine aku) on klaviatuuripoolses osas.

Ilmselt on klaviatuuri küljes ka muud riistvara, sest Windows 10 soovitab andmete säilimise huvides klaviatuuri eraldada enne menüüst vastavalt valides, mitte umbropsu. Muidu võivat andmed kaotsi minna. Klaviatuuril on muide vaid üks USB-pesa, muid ühenduspesasid pole.

Tahvlil on ainult esikülje kaamera üsna tagasihoidliku 2 MP sensoriga. Ega fotokana seda kasutada väga ei saakski. Kuid videokonverentsideks ja Skype-kõnedeks käib küll.
Foto: tootja

Intel Atomi väga energiasäästlik protsessor jõudlustulemustes küll palju ei paku, samuti on 2 GB mälu natuke vähevõitu, kuid 8,9 mm õhuke ja vaid 1,2 kg kaaluv seade on mobiilsuse ihalejale ilma selletagi sobiv.

Jõudlustestid

Geekbench 3 – 2148
PCMark – ei käivitunud
Hyper Pi (2 miljonit komakohta) – 3 m 48 s
Javascript Sunspider Benchmark 1.0.2 – 526,4 ms

Klaviatuur on pisike ja natuke tuim, kuid madala klahvikäiguga ja reisil olles täiesti mõistlik. Arvuti suurus ehk siis väiksus seab klahvidele omad piirid.

Kokkuvõtteks on tegemist odava, mini-, väheste ühendusvõimaluste, kuid paindlikult kasutatava reisiarvutiga, mida on mugav kasutada tahvina veebis surfamiseks või videote vaatamiseks või klaviatuuriga täisväärtusliku sülearvutina millegi tekstilisemaga tegelemiseks.

Võiks soovitada lausa reporteriarvutiks või miks mitte palju reisiva mobiilse töötaja töövahendiks.

Puutetundlik ekraan sobib Windows 10-ga, klaviatuuril saab tippida ka pikemaid tekste ja täita Exceli tabeleid. Seega – osta, kui mobiilsus on oluline, kuid ära osta, kui tahad korralikku jõudlust ja kiirust.

Vaata tehnilisi andmeid tootja kodukalt
Hind: 449 eurot (tuleb varsti müügile)