20. dünastia teine vaarao Ramses III valitsemisaeg jäi usutavasti 1186. ja 1155. aasta vahele e.m.a., vahendab BMJ.

Kohtuprotsessi kirjeldavad papüürusürikud näitavad, et aastal 1155 e.m.a. tungisid vaarao haaremi liikmed paleepöörde korras ta elu kallale.

Troonipärimisõigusest ajendatud vandenõud juhtis Tiye — üks vaarao kahest teadaolevast naisest — koos oma poja prints Pentawerega. Kuid tänini pole selge, kas salaplaani saatis edu või mitte, mistõttu on egüptoloogid Ramses III saatuse üle pikka aega vaielnud.

Hiljuti viisid teadlased Itaalias tegutseva Bolzano/Bozeni Euroopa akadeemia muumiate ja jäämehe instituudi esindaja dr Albert Zinki juhtimisel Ramses III ja tundmatu meesterahva E, kuninga oletatava poja muumiate peal läbi sarja põhjalikke antropoloogilisi ja kriminalistilisi analüüse.

Ramses III muumiale (pildil) tehtud kompuutertomogramm paljastas laia ja sügava haava muumia kõris, mis tõenäoliselt on tekitatud vaheda terariistaga ja mis uurimuse autorite kinnitusel pidi põhjustama äkksurma.

Haavast leiti jumal Horusele pühendatud silmaga amulett, mille tõenäoliselt sisestasid muistsed palsameerijad mumifitseerimisprotsessi käigus haava paranemise kiirendamiseks, lisasid autorid. Vaarao kael oli kaetud mitmekihilise linast kraega.

Tundmatu meesterahva E analüüs näitas, et tegu oli 18–20-aastase noorukiga. Muumia rindkere suur täitumus ja kokkusurutud voldid kaelal annavad mõista, et surm saabus vägivaldselt, näiteks kägistamise teel, kirjutasid uurijad.

Pealeselle polnud surnukeha mumifitseeritud tavakohaselt. Seda kattis "rituaalses tähenduses ebapuhas" kitsenahk, mis autorite osutusel võib anda märku sellest, et nooremat muumiat üritati mittekuningliku matmisprotseduuri kaudu karistada.

Teadlased usuvad, et tundmatu E on suure tõenäosusega Pentaware, rõhutades siiski, et surma täpne põhjus peab jääma mõistatuseks.

Surnukehadele tehtud DNA-analüüs näitas viimaks, et muumiad põlvnevad ühisest esivanemast, andes autorite kinnitusel tugevalt mõista, et tegu on isa ja poja laipadega.

Uurijad kirjutasid töö kokkuvõttes, et Ramses III mõrvati haaremivandenõu käigus kõri läbilõikamise teel.

Autorid lisasid, et geneetiline seos tundmatu E ja Ramses III vahel koos ebatavalise mumifitseerimisprotsessiga, mh surnu rituaalselt ebapuhtasse kitsenahka mähkimisega tähendab, et E on tõenäoliselt Pentaware, heites sel moel valgust muistsele haaremivandenõule.