Eesti ametivõimud sulgesid aasta tagasi Eesti territooriumil ligipääsu juba kümnetele Venemaa ja Valgevene telekanaleile ning veebilehtedele. Vastava korralduse said telekomioperaatorid näiteks 1. märtsil 2022 RAB-ilt ning enne ja pärast seda TTJAlt - kinni pandi näiteks ligipääs suurimale telekanalile PBK-le.

Nüüd on selgunud, et sanktsioonide alla käivad meediakanaleid võib olla veelgi enam.

Nimelt avaldas portaal Propastop esmaspäeval info, mille kohaselt peaks olema juurdepääs piiratud näiteks sanktsioneeritud Venemaa ettevõtte NMG (National Media Group) meediakanalitele, milleks on Izvestija veebiportaal iz.ru, Sport Express veebileht sport-express.ru, Delovoi Peterburg veebileht dp.ru ja tasulise televisiooni sait Viju viju.ru.

Ka Venemaa kaitsemnisteeriumi meediaettevõtte Krasnaya Zvezda ja selle juhi Aleksei Pimanovi vastu on seatud EL sanktsioonid, ent Eestis on täna võimalik ligipääs sellelele kuuluvatele Zvezda veebilehele tvzvezda.ru ja selle YouTube live-kanalile.

Lisaks on avatud Venemaa suurim veebiportaal vesti.ru, kuigi seda omava Venemaa riikliku meediahaldusettevõtte VGTRK vastu on seatud EL sanktsioonid. Sama käib Valgevene riikliku meediakompanii Belteleradio omanduses oleva Belarus 24 telekanali veebilehe belarus24.by ja selle YouTube’i kanali kohta.

TTJA esindaja Aap Andreas Rebas ütles seda infot kommenteerides Fortele, et amet asus kontrollima Propastopi poolt esile toodud seoseid koostöös Rahapesu Andmebürooga. Tulemustest teavitatakse seejärel ka sideettevõtjaid.

Postituses toodud telekanalitele ja veebilehtedele võib juurdepääs olla tõkestatud tulenevalt finantssanktsioonist, teenuse piirangust (EL määrus 833/2014) või valitsuse otsusest.

Kui on tuvastatud seos sanktsiooni subjektiga, tuleb kohaldada finantssanktsiooni. TTJA ettekirjutusel on kanalitele juurdepääsu tõkestatud seni näiteks sõda toetava propaganda levitamise tõttu.

Tehnilisi piiranguid mõlemal juhul kohaldab ning vajadusel teenusepakkujaid täiendavalt teavitab TTJA.