Tegemist on varem ööpäevaringselt peamiselt majandusuudistele keskendunud telekanaliga, mis viimased päevad on keskendunud aga jäägitult Venemaa sõjategevuse õigustamisele Ukrainas. Sellel kanti muu hulgas üle kõik Vene kaitseministeeriumi pressikonverentsid.

„TTJA on tuvastanud, et teleprogrammi RBK, mida nimetatakse rahvusvahelistes andmebaasides ka RBC TV-ks, eetris on näidatud saateid, mille sisu kokkuvõttes rikub keeldu kutsuda üles õigusrikkumisele, kahjustab ühiskonna turvalisust, sealhulgas riigi julgeoleku ja riigikaitse tagamist ning kujutab ühiskonna turvalisusele olulist ohtu," teatas amet.

TTJA leidis, et RBK saadetes on rikutud meediateenuste seaduse nõuet, kihutades meediateenuses Ukraina võimu, armee ja inimeste vihkamisele ja vägivallale ning sellega põhjustatakse ohtu ukrainlaste elule, tervisele ja varale.

TTJA on laiendanud ka oma ettekirjutuse saajate haaret: lisaks tavaoperaatoritele on kohustatud RBK saadete otse- ja tagantjärele näitamise Eesti lõpetama ka YouTube.

Varasemad otsused

TTJA 24. veebruari ettekirjutuse kohaselt oli keelatud Eesti territooriumil taasedastada telekanaleid RTR Planeta, NTV Mir ja NTV Mir Baltic, Rossia 24, Belarus 24 ja TV Centre International (TVCI).

Põhjuseks tõi TTJA toona asjaolu, et neis kanalites esitati „Vene presidendi kõne või selle osa kontekstis, millega õhutatakse vaenu ukrainlaste vastu ja õigustatakse rahvusvahelise õiguse rikkumist ning sõjalist rünnakut". See näitamine aga kahjustas ühiskonna turvalisust ja riigi julgeolekut.

Telekanal RBK oli esimest sulgemiste ringist välja jäänud. „RBK osas on meile tulnud mitmeid vihjeid ning kolleegid on võtnud töösse sealse sisu vaatluse ja analüüsi. Kuid nagu varasemalt öeldud, monitoorime praegu aktiivselt ka teisi venekeelseid telekanaleid," ütles Fortele TTJA pressiesindaja mõne päeva eest.

Teiseks on mitmed kanalid otsustanud Eestis sulgeda rahapesu andmebüroo. Nendeks on Pervõi kanal, 5TV (Petersburg - Channel Five), CTC Media, REN TV ja Kanal 78, Дом кино, Дом кино Премиум, Музыка Первого, Время, Телекафе, Бобёр, О!, Поехали!, Победа, Катюша ja Карусель.

Põhjuseks asjaolu, et need kanalid on ELi sanktsioneeritud Bank Rossiya kontrolli all.

Riigiasutused pole siiani suutnud või tahtnud Eesti territooriumil piirata ühegi Venemaa meediakanali sisu levikut internetis.

Jaga
Kommentaarid