Esiti tehakse koostööleppe alusel koostööd Bürokrati virtuaalse abilise arendamisel, kuid see on vaid üks osa laiemast partnerlusest. Mullu sõlmisid MKM ja Microsoft ühiste kavatsuste kokkuleppe, et edendada pilvelahenduste kasutuselevõttu avalikus sektoris ning teha ka laiemat arenduskoostööd digiriigis uute lahenduste kasutuselevõtmise suunas.

„Rahasid ei liigu, vaid kasutame teineteise oskusi,“ kommenteeris koostöölepet Riigi infosüsteemi ameti (RIA) pressiesindaja.

Partnerlusel pole konkreetset tähtaega ning see kestab nii kaua, kui mõlemad pooled seda soovivad. Esimene ühisprojekt juba käib. Selleks on hajutatud sõnumiruumi DMRi (destributed message room) välja töötamine.

"Kokkulepped võimaldavad kasutada Bürokrati ja selle komponentide arendamisel tipptasemel teadmisi ja kogemusi, mida muidu oleks keeruline saada,” ütles Bürokrati arhitekt Rainer Türner.

RIA on ühel hetkel ka juba otustanud, et tahab just ühes Microsoftiga luua Eestile turvalise ja funktsionaalse arhitektuuri, täpsemalt äriarhitektuuri, mida saaks tulevikus taastoota.

„Koostöölepe annab Eestile suurepärase võimaluse kasutada arendusvaldkonna maailma tippkompetentsi selleks, et luua uusi ja ainulaadseid lahendusi Bürokrati ökosüsteemi tarbeks ning loodetavasti tulevikus ka laiemalt,“ ütles

Mida iganes selle leppe raames ka ei tehta - ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt lubas, et Microsoftiga koos loodud arendused saavad olema vabalt kasutatavad kõigile.

„Meie jaoks oli läbirääkimistel oluline, et ühiselt valmivad lahendused oleksid kõigi jaoks taaskasutatavad, nii on koostööst saadav kasu ühest projektist laiem ning sellest võidavad ka ettevõtjad ning teised riigiasutused,“ ütles Sutt.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi digiriigi andmete juht Ott Velsbergi sõnul toetab koostöö Microsoftiga laiemalt avalikus sektoris pilvelahendustele üleminekut

“Eesti riiklikus pilvepoliitikas on erasektori pakutavate pilvelahenduste kasutuselevõtmine oluline. Lisaks võimaldab laiem koostöö meil ka paremini hinnata, kuidas avalikke pilvelahendusi saaks turvalisemalt kasutada,” rõhutas Velsberg.

MKMist öeldi selle kommentaari peale hiljem, et riiklikke kasutajaid suunatakse kõige enam siiski kasutama Eesti riigi osalusel valmivat lahendust riigipilv.ee.

„Riigipilv ei ole kohustus, vaid üks võimalus. Samas suuname sinnapoole kasutust küll, kuna oleme riigina liikumas ära mudelilt, kus iga asutus peaks omama enda serveriparki,“ ütles ministeeriumi esindaja.

RIA kinnitas veel, et kokkulepe Microsoftiga ei muuda senist hankeprotsessi.

„Me jätkame Bürokrati lahenduste arendamist hangete kaudu ning arenduspartnerite otsimist. Koostöö Microsoftiga annab meile ühe käigu juurde. Nad on justkui meie käepikendus, kes saab ühise huvi olemasolul õla alla panna,“ lisas RIA masinõppe- ja keeletehnoloogia osakonna juhataja Kaupo Laagriküll.

Aastal 2020 sõlmis MKM palju kriitilist vastukaja tekitanud pilveteenuste konfidentsiaalsusleppe Microsofti suure konkurendi Amazoniga.