„Maineka teadusorganisatsiooniga liikmestaatus avab Eestile suuremad võimalused tehniliseks ja teadusalaseks koostööks teadlaste ja inseneride vahel. Mis on veel väga oluline ja mida paljud ettevõtjad on palunud - Eesti ettevõtjad saavad osaleda CERNi hangetel ja CERNi tööga seotud tehnoloogiate väljatöötamisel," ütles peaminister Jüri Ratas.

CERN on üks mainekamaid rahvusvahelisi teadusorganisatsioone ja tuntud eelkõige oma osakestefüüsika ja osakestekiirendite poolest. Näiteks on seal avastatud Higgsi boson, neutroonid ning igapäevaselt tegeletakse ka teiste algosakeste uurimisega.

Osakestefüüsika vallas on Eesti teadlased ka seni CERNiga koostööd teinud, näiteks analüüsinud eksperimentide käigus kogutud andmeid.

Nüüd on aga lõpusirgele jõudnud CERNiga formaalse liitumise protsess, mis tähendab, et Eesti teadlastel, tudengitel ja ettevõtetel võib lähitulevikus teadusasutusest palju kasu olla.

"Kui me hästi majandame, võime sealt tagasi saada isegi mitu korda suurema raha, kui ise investeerime," on Fortele varem selgitanud CERNiga varasemalt elementaarosakeste vallas usinalt koostööd teinud ning protsessi Eesti poolt koordineeriv Keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi asejuht Mario Kadastik.