Digitaalse tahavaatepeegli leiab nüüdseks juba mitmelt luksusmudelilt, ehkki näiteks kuuesaja tuhande euro ligi küündiva hinnaga uue põlvkonna Rolls Royce Phantomil on see endiselt “tavaline”, aga näiteks Cadillaci XT5 linnamaasturil vaatab tagapool toimuvat juba kaamera. Tõsi, selle saab lihtsa nupuvajutusega muuta tagasi tavapeegliks.

Digitaalseid küljepeegleid pole esialgu autotootjad suure hurraaga autodele külge riputanud. Tõenäoliselt on üks põhilisi küsimusi, mis saab siis, kui väljas on 30 kraadi pakast või padusadu või liivatorm, mis kaamerad lolliks ajavad? Kas digipeegleid saab kasutada ka nagu tavalisi?

Toyota insenerid on otsustanud järele proovida, kuidas uudne süsteem võiks päriselus tööle rakenduda. Lexus ES noobelsedaan on esimene seeriatootmises auto maailmas, millel on külgmine nägemisväli juhini toodud läbi kaamerasilma.

Kuna asi on uus, siis tuleb digiimeline Lexus ES oktoobris müügile esialgu vaid Jaapanis. See tundub loogilise valikuna, sest kus siis veel kui mitte Tõusva Päikese Maal, kus Toyota katsetab näiteks ka elektriautode induktsioonlaadimist ja robotautosid. Näiteks Ühendriikides ei tuleks sellised eksperimendid kõne allagi, sest õigusruum on igasugu hullude uuenduste osas üsna paindumatu.

Idee ei ole uus

Digitatud tahavaatepeeglite idee pole iseenesest mingi uudis, varasemalt on kaamerasilm asendanud küljepeegleid näiteks Volkswagen XL1 ideeautol ja Audi E-tron näitusemudelil.

Seeriatootmisse pole see lahendus senini aga jõudnud – nagu öeldud, vastuseta küsimusi on rohkem kui neid, millele saab anda positiivse vastuse.

Digipeeglid on mõõtmetelt väiksemad kui tavapeeglid, mistõttu paraneb nähtavus ja väheneb tuuletakistus. See omakorda võiks positiivselt mõjutada kütusekulu näitu ning kabiini kostvat tuulemüha.

Tehniliselt töötab Lexus ES-is süsteem nii, et küljepeeglite asemel olevad kaamerad kuvavad pildi viietollistele ekraanidele, mis paiknevad A-piilarite alaosas.

Toyota inseneridelt saadud teabe kohaselt on kaamerad disainitud niimoodi, et vihm ja lumi ei sega nende tööd. Kui aga juht lülitab sisse suunatule või tagurpidikäigu, suunatakse ka kaamerapilti vastavas suunas. Kõlab nagu mugavus, mida me seni “tavaliste” peeglitega kasutada ei ole saanud!?