Nagu Talmadge kirjutab, on Põhja-Korea üks WiFi-vaenulikumaid riike maailmas. Kui sul on seade, mis traadita interneti signaale välja saadab, võidakse sulle väänata hiidtrahv ja sind ennast vangistada. Avalik internetikasutus on teema, mis ajab Põhja-Korea ametnikud väga ärevile.

Nüüd aga on Talmadge`i sõnul Pyongyangi lennujaama väljumiste ala nurgas asuvasse internetipunkti justkui WiFi tekkinud, vähemalt on seal vastavad sildid väljas. Seda saavad kasutada vaid need, kes juba tollist läbi on käinud, ammugi läbi käinud kõikvõimalike muude organite eest, mis loa välismaale sõiduks eraldavad.

Netinurgake on lennujaamas avatud juba aastast 2015, aga seda ei kasuta kunagi mitte keegi. Oleks ka päris keeruline - ajakirjaniku teatel ei ole arvutite küljes klaviatuure ja pole ka ühtegi teenindajat.

Poole tunni hind on kaks dollarit

Ent traadita netiga oli siiski teisiti. Noor naine netipunktis ütles Talmadge`ile, et ta võib kahe dollari eest pool tundi traadita netti kasutada. Üles kirjutati passi number ja vastu anti pabeririba, millel olid kirjas kasutajanimi ja parool. Signaal oli tugevaim kohviku juures, kus ka ruuter asub ning teenindaja soovitas just seal sisse logida.

See ei õnnestunud ajakirjanikul hoolimata korduvatest katsetest, kuna kasutajanimi oli vale, nagu teade ekraanil ütles. Talmadge proovis koos teenindajaga - ei midagi. Prooviti ka uut kasutajanime, mis samuti tulu ei toonud. Helistati ülemusele, prooviti uuesti ja viimane tulemus oli see, et ekraanile ilmus teade, et soovitud netilehte ei ole võimalik avada. Kaks dollarit anti tagasi.

Talmadge märgib, et see pole teab mis üllatus: lennujaamade traadita nett on mujalgi praktiliselt olematu. Ent Pyongyangi traadita neti võrgu IP-aadress viitas siiski sellele, et tegu on eravõrguga ja kolm pulka kohvipoe lähedal näitasid, et midagi seal ikkagi tõepoolest toimub. Et ka netipunkti töötaja määratud oli, kes mehele lauaarvutit kasutada pakkus (mis tähendab, et nüüd need ilmselt ikkagi töötavad), näitab edasiminekut ja seda, et kõik Põhja-Koreas siiski võlts ei ole, märgib Talmadge.

Rahaautomaadid ja kohvimasinad niisama ilu pärast

Aga on ka palju asju, mis on vägagi võltsid. Lennujaama sularahaautomaatide peal põlevad tuled (vähemalt aegajalt), aga nendega pole eales ühtki tehingut tehtud. Uued kohviautomaadid saabumiste alal on ilma mündipiluta ja ilma infota selle kohta, kui palju kohv maksta võiks ja kuidas selle eest üldse maksta saab.