13. sajandil Perperikoni linnas ühe enda seast matnud linnaelanikud olid veendunud ühes asjas – surnud mees oli vampiir. Nad tegid kõik selleks, et koolnu ei saaks hauast üles tõusta: nad naelutasid surnukeha sahaga kirstu põhja külge kinni, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Bulgaaria juhtiv muinas­okultismi uuriv arheoloog, professor Nikolai Ovtšarov ütles ajalehele The Telegraph: “Pole kahtlust, et siin on taas tegu kaitserituaaliga vampiiri vastu.”

Täiendava turvameetmena selle vastu, et see 40–50aastane mees hauast jalga ei laseks, olid linnaelanikud tema vasaku jala maha raiunud. Arheoloogid leidsid jala maetuna “vampiiri” kõrvale.

Tolleaegses ebausust mõjutatud ühiskonnas oli tavaks pidada ebaharilikul moel surnud inimesi vampiiriks.

Nn vampiirihaua lähedalt leidsid arheoloogid naise haua, kelle käte vahele oli paigutatud surnud laps. Surnud naise ja lapse asend sarnaneb neitsi Maarjaga, kes hoiab Jeesus-last oma kätel.

Arvatavalt paigutati nad hauda sellises asendis selleks, et kaitsta neid katku eest.

Bulgaaria kubiseb vampiiridest

Bulgaariast on leitud üle saja vampiirihaua.

Nn Sozopoli vampiirkaksikud leiti 2012. ja 2013. aastal. Sofias paiknevas rahvusmuuseumis käisid neid vaatamas tuhanded muuseumikülastajad.

Veel 25 aastat tagasi korraldati paljudes Bulgaaria külades matusetseremooniad, mille eesmärk oli takistada surnute “elluärkamist”.