Rahvuslippe kandnud protestijad kogunesid Sofia kesklinnas valitsuse hoone juurde ja skandeerisid hüüdlauseid nagu "Maffia!", "Punane kõnts!" ja "Tagasiastumine!".

Kes on tänavatel? Üle 600 rahvuslase korraldas parlamendi ees eraldiseisva meeleavalduse, nõudis uusi valimisi, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Meeleavaldused on kestnud juba kuus päeva.

Miks? Orešarski tõmbas endale avalikkuse pahameele meediaärimehe Deljan Peevski riikliku julgeolekuagentuuri (DANS) juhiks nimetamisega. Ta kiirustas pahameelelaine järel küll teatama, et Peevskit puudutav otsus tühistatakse, kuid rahvast see ei rahustanud, meeleavaldused üha paisusid ja teisipäeval nõuti juba uue valitsuse tagasiastumist.

Peaminister palus kolmapäeval "vea" pärast vabandust. "Ma tegin poliitilise vea ja palun selle pärast vabandust mitte ainult teilt, vaid kõigilt tänavatele protestima tulnud inimestelt," ütles Orešarski parlamendis, kuid lükkas tagasiastumisnõuded tagasi.

Mis edasi? Orešarski kinnitas, et tema tagasiastumine ainult halvendaks riigi majanduslikke ja sotsiaalseid probleeme. "Riigi stabiilsuse huvides on oluline säilitada kodanikurahu," lausus ta. Kriitikute vaigistamiseks surus Orešarski kolmapäeval parlamendis läbi meetmetepaketi vaesuse leevendamiseks ning demokraatia vastu usalduse taastamiseks.

"Seisan täna kõigi Bulgaaria kodanike ja parlamendiliikmete ees ja palun teilt ajutist toetust kiireloomulise stabilisatsioonipaketi ning erakorraliste meetmete jaoks, et parandada bulgaarlaste elujärge, ettevõtluskliimat ning demokratiseerida valitsemist," ütles peaminister.

Parlament kiitis paketi heaks 117 poolthäälega. Opositsioonilised konservatiivid on alates teisipäevast parlamendi tööd boikoteerinud.

Lisaks nõustus Orešarski meeleavaldajate nõudmisega muuta valimissüsteemi, seal hulgas leevendada sõltumatutele kandidaatidele ja väikeparteidele valimistel kandideerimiseks esitatavaid nõudeid. "Uue valimisseaduse vastuvõtmine, et meie riik oleks paremini ettevalmistatud järgmisel korral senisest demokraatlikumaid valimisi korraldama, on valitsuse päevakorra tipus," lubas valitsusjuht.

Orešarski peaks neljapäeval sõitma Brüsselisse kahepäevasele visiidile ja kohtuma Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga.

Nelja kuu eest oli Bulgaaria eelmine, konservatiivide valitsus sunnitud rahvarahutuste mõjul tagasi astuma ning maikuus peetud ennetähtaegsete valimiste tulemusena moodustati sotsialistide toel tehnokraatide valitsus parteitu peaministriga.