Artikli autor kinnitab oma teadustöö põhjal, et inimene võtab surres oma kogetud vaimsed traumad endaga kaasa.

Täpsemalt leidis ta mõrvatud inimesi uurides ja nendega suheldes, et nende traumajärgne ärevushäire säilib ka pärast surma.

Wasney de Almeida Ferreira artikkel nimega "Psychological phenomena in dead people: Post-traumatic stress disorder in murdered people and its consequences to public health" kirjeldab, kuidas ta selles nii kindlale veendumusele jõudis.

Artikli kokkuvõtteni jõuda ja kogu tööd PDF-faili kujul osta on võimalik informiti lehel.

Sellele järgneb ridamisi kirjatükke Ferreira kolleegidelt, kes tema tööd mitmest vaatenurgast hindavad ja kommenteerivad. Ka neid saab PDF-failide kujul osta.

Ferreira kirjeldab, kuidas ta "teadvuse projektsiooni" kaudu tavamõistes surnud isikutega kontakti saavutas ja neid sotsiaalpsühholoogiast tuntud üsna tavaliste võtete abil küsitles.

Ta selgitab, et surm ei röövi inimeselt mõtlemisvõimet, küll aga ei saa paljud aru, et nad juba surnud on. (Paljud saavad, aga ei taha samas kogemust eriti meenutada ega jagada.)

Selgub, et surm on traumaatiline kogemus – eriti mõrvaohvritele, kellest osadel ta tuvastaski säilinud traumajärgse ärevushäire.

Kuuldu-loetu meid praegu ilmselt targemaks ei tee. Küll aga tekib põnev küsimus, et kuidas avastus võiks kokku sobida teie juba olemasolevate veendumustega surmajärgse elu eksisteerimise ja üksikasjade kohta.

Ülaloleval fotol: illustreerival eesmärgil kaader viimase paarikümne aasta ühest nimekaimast vaimufilmist "The Sixth Sense" (1999).