Harvardi professor Karen Leigh King, kes seda ürikut nelja aasta eest koptide uurimisele keskendunud väljaandes International Congress of Coptic Studies esitles, oli toona veendunud, et ürik oli autentne ja selles sisalduv katkend "Jeesus ütles neile: "Mu naine..." peaks kinnitama, et ta oli tõepoolest abielus enne kui ta 33-aastasena risti löödi.

Kuid teadusmaailmas on valitsevaks veendumuseks täna, et see papüürusel olev tekst on siiski kaasaegne võltsing. Ja nüüd on ka professor King sunnitud nõustuma, et ürik on ilmselgelt võltsitud.

Kuidas see papüürusetükk Kingi kätte sattus, oli esialgu ebaselge. Tegemist oli iidses kopti kirjas kirjutatud tekstiga, millel küll vaid katkendlikud tekstilõigud, isegi mitte ühtki tervet rida, ehk midagi enamat selle alusel kaaluda pole olnud võimalik, kui vaid üht võimalikku tõlget ühest selle reast.

Harvardi esialgne analüüs viitas, et ürik võiks olla autentne, kuigi raadiosüsiniku dateering paigutaski ta mitu sajandit varasemasse aega, kui Jeesus tegelikult elas. 2015. aastal tuvastas aga Cambridge'i ülikooli analüüs, et tekstikatked on osaliselt kopeeritud nn Tooma evangeeliumist, mittekanoonilisest tekstist, mis avastati Egiptuses 1945. aastal. Selle kirjeldus Jeesuse elust erineb selgelt piiblisse võetud nelja evangeeliumi omadest ja kui sellest piibli koostamise ajal teatigi, ei olnud võimalik seda evangeeliumit tõsiselt võtta.

Nüüd oli King sunnitud tunnistama, et ta sai papüüruse ühelt skandaalse mainega egüptoloogilt, kes oskab kopti keelt, kuid kes on teadaolevalt tootnud ka pornograafilisi filme. Ja see fakt sunnib teda kalduma arvamuse suunas, et tekst pigem siiski on võltsing.

Isikuga, kelle nimeks väidetakse Walter Fritz, oli King teadaolevalt vahetanud vaid mõne meili ja kohtunud korra, et 2011. aastal papüürust oma kätte saada. Fritz ise elab Floridas ja on egüptoloogiat tudeerinud sealses vabaülikoolis. Fritz omakorda olevat selle ostnud 1999. aastal ühelt teiselt floridalaselt. Paraku viimase kasupoeg on viimase väite kindlalt ümber lükanud. LiveScience avastas ka ühe teise võltsingu, nimelt antiikstiilis kreeka teksti, mida sama Fritz üritas müüa 1995. aastal. Berliinis tehtud analüüs tunnistas selle võltsituks.

Kuid löögi all on praegu ka professor Kingi maine.