Enne, kui suundute vaatama mõnd tuntud turismiväärsust, valmistage end igaks juhuks ette, olgu heaks või halvaks.

Siinne artikkel kirjeldab, mis teid tegelikult ees ootab!

Sixtuse kabelis ei tohi pildistada

Isegi salaja on seal peaaegu võimatu midagi jäädvustada. Miks, saad teada üht Forte varasemat lugu (üle) lugedes.

Surnumere sool kõrvetab silmad peast

"Kõrvetamine" pole ehk korrektne termin, kuid põletusetunne on igatahes tugevalt tajutav.

Surnumeri on üks maailma soolasemaid veekogusid, mistõttu pole mõistlik vähemalt paar päeva enne sealsesse vette hüppamist sääri raseerida ning kindlasti tuleks vältida näo sattumist vee alla — see on lihtsalt valus.

Kui juhtute Surnumere vett alla neelama, paluge kindlasti vetelpäästjalt abi!

Hiina müür on KÕRGE

Foto: AFP

Ühe turisti meenutuse kohaselt tuli tal müürile kõndima pääsemise kõige madalama tasemeni jõudmiseks ronida 4000 trepiastme kõrgusele. Õnneks toimetab turiste müürile ka spetsiaalne vagun.

Pompeis on lubatud „kätega vaadata“

Kui juba Mona Lisa naeratus nii püüdmatuks muudetud on, võiks arvata, et antiikvaremeid eksponeeritakse üldse suisa klaaskastide sees.

Pompei varemetes on aga mitmel pool võimalik muistse aja mälestisi puudutada ja isegi nende otsas istuda või seista.

Eiffeli torni pääseb ka kiiresti

Pariisi kaubamärgiks kujunenud torni tippu pääsemine on keeruline katsumus, kuna lifti tuleb teinekord tunde oodata. Kuid leidub ka kavalaid möödapääse.

Näiteks on võimalik piletid veebis koos saabumisaja broneerimisega ette osta. Teine võimalus on ronida treppi mööda teisele korrusele ja siseneda lifti seal, mitte startida alumiselt korruselt nagu enamik turiste.

"Püha õhtusöömaaega" ei saa niisama lihtsalt vaatama minna

Leonardo da Vinci kuulus maal asub Milanos Santa Maria delle Grazie kloostri refektooriumis (s.t söögisaalis), aga ärge arvake, et sinna on võimalik lihtsalt sisse uidata.

Külastuse aeg tuleb reserveerida vähemalt kaks kuud ette ning refektooriumis ei ole lubatud viibida kauem kui 15 minutit.

Kui piletid on läbi müüdud, võite siiski riskida elavas järjekorras ootamisega. Teine võimalus on liituda giidi juhendamisel toimuva ekskursiooniga, millesse hõlmatud vaatamisväärsuste hulgas on ka kuulus seinamaal.

Suurde Kanjonisse on peaaegu võimatu pääseda

Foto: AFP

Üleval serva ääres seistes pakub Suur Kanjon üht kaunimat vaadet maailmas, kuid kanjoni põhja niisama lihtsalt jalutada pole võimalik.

USA rahvuspargiteenistus hoiatab, et kanjonisse sisse ega sealt välja ei vii lihtsastiläbitavaid radu.

Võimalik on liituda terve päeva vältava matkaga, mis pole aga ei lühikeste ega kergete killast — kõndida tuleb mööda sillutamata teid, taluda tuleb järske temperatuurilanguseid ning veepeatuseid ei pruugita üldse teha.

Ja ärge unustage, et tagasi üles saamine võtab aega kaks korda rohkem kui allamäge matkamine!

Mona Lisa ei anna end lihtsalt kätte

Muuseumikülastajaid hoitakse jalutuspiiretega kuulsast maalist kaugel eemal. Kaameratega varustatud turistide selja taga seistes jääte taiesest veelgi kaugemale.