Välisseinad pragunevad. Põhjavesi imbub keldrikorrustele. Isegi seinad murenevad. Just nii halvasti on lood hiljuti ehitatud Millennium Toweris, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Sellest hoonest pidi saama Ameerika Ühendriikides asuva San Francisco linna ehitusalane šedööver, millele pole võrdset. Torn on metropoli kõrgeim kortermaja ning selles asub 366 luksuskorterit. Ometi on selle luksusliku pilvelõhkujaga midagi väga valesti.

Juba siis, kui hoone betoonkarkass aastal 2006 valmis sai, hakkas torn aluspinnasesse vajuma. Kui ehitustööd 2008. aasta veeb­ruaris lõpetati, oli Millennium Tower juba 15 sentimeetrit maasse vajunud.

Sellest ajast alates on 197 meetri kõrgune hoone vajumist jätkanud ning praeguseks on see liikunud vähemalt 43 sentimeetrit.

Suurte hoonete mõningane ehitusjärgne vajumine on tavaline, kuid Millennium Tower pidanuks arvutuste kohaselt esimese 20 aasta jooksul vajuma kõige rohkem 15 sentimeetrit. See piir ületati aga juba enne hoone kasutusele võtmist.

Hoone omanike ja elanike ainus lootus on, et insenerid suudavad leida meetodi, millega määratu kõrge pilvelõhkuja jälle otseks ajada ning selle edasine vajumine peatada. Selle probleemi lahendamine on üks maailma keerukamaid ülesandeid, mis ehitusinseneride ees praegu seisab.

Loe torni õigeks ajamise väljavaadetest lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!

Lõpetuseks video, mis kinnitab torni viltuolemist põrandal veereva marmorkuuli abil: