Euroopa suurim robotootikasündmus Robotex toimub Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli koostöös. Kodulehe andmeil on sel nädalavahetusel ehk 24.-26. novembril toimuval üritusel väljas 1600 robotit ja oodata on 15 000 pealtvaatajat.

Selle aasta kevadel möödus kümme aastat ajast, kui Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli koostööprojektina valmis Eesti esimene tudengite poolt ehitatud vormelauto. Muude saavutuste seas on Tudengivormeli tiim saavutanud esikohti Baltic Open’il ja hiljuti napsati esikoht Formula Student Hungary üldarvestuses.

Järgmisel suvel algab uus võistlussari ning kevade lõpuks on meeskonnal plaanis ehitada valmis ka uus auto.

Formula Studenti tiimijuhi Indrek Petjärve sõnul tahavad nad kaasas käia kõige innovaatilisemate lahendustega, et tuua vormel publikule lähemale. „Tulevikus on plaanis ka vaatajaid rohkem vormelimaailma kaasata ning anda edasi seda tunnet, mis sõitjal tekib. Kõik pealtvaatajad korraga kahjuks kokpitti ei mahu ning hetkel vaatame virtuaalreaalsus(VR) prillide poole, et ka pealtvaatajad saaksid vormeli juhtimise emotsiooni ja adrenaliini tunda,“ sõnas Petjärv.

Elisa äriarendusjuhi Märt Jõesaare sõnul tekkis koostööidee Tudengivormeliga tänu ühisele huvile asjade interneti (Internet of Things ehk IoT) vastu. „Ühine huvi IoT vastu ning Tudengivormeli tiimi sisemine põlemine on lausa nakkav. Toetamise juures mängis olulist rolli ka nende tulevikuvisioon ja uskumatult täpne arusaam sellest, milliseid ressursse neil selleks vaja on,“ sõnas Jõesaar.

Kuna vormelitiim reisib tänu võistlustele mööda maailma ringi, otsisid nad endale partnerit, kes suudaks tagada kvaliteetse andmeside kõikides riikides. Tudengivormeli IoT lahendused kasutavad 4G telemeetriat ning nii Eestis kui ka Ungaris ja mujal välismaal edastati andmeid üle Elisa võrgu.