Uus süsteem, kus ratta kummalegi küljele on kinnitatud tross ja plokk, on tavalisest ketist ja traditsioonilisest käiguvahetajast keerulisem. Pedaalide väntamisega pannakse kummalgi küljel paiknevad kangid võllil edasi-tagasi liikuma. Ettepoole liikudes sikutab kang ümber tagumise ratta rummu mässitud veotrossi ja paneb ratta pöörlema. Kangide liikumine on vahelduv: kui üks liigub ette, liigub teine tahapoole, vahendab PhysOrg.

Uuel süsteemil on 19 „käiku”, mida saab juhtrauale kinnitatud vahetusnupuga suvalisel hetkel vahetada. Nupulevajutus liigutab ploki kange mööda vahelduva keskpunktiga (ekstsentrilise) ketta veohooba üles ja alla. Kettal on 19 sälku plokkide kõrguse ning pöörlemiskeskme ja hoova vahelise kauguse reguleerimiseks. Käike saab vahetada ka siis, kui ratas seisab paigal, ent käiguvahetuskiirus kasvab koos ratta kiiruse suurenemisega.

Veosüsteemi konstruktsioon võimaldab eri eesmärkidel, näiteks võidusõiduks või pikemaks rattamatkaks, detaile välja vahetada teistsuguste mõõtmetega komponentide või erineva ekstsentrilisuse määraga ketaste vastu. Tagumise ratta saab veosüsteemi häirimata vaid paari sekundiga eemaldada. Veotross on valmistatud erilisest ülitihedast polüetüleenist HDPE (ingl high density polyethylene), mis püsib pikka aega väga stabiilsena ning on muda-, vee-, mulla-, liiva- ja niiskuskindel.

Traditsioonilise jalgratta kett ja käigud on monteeritud ratta ühele küljele, mis jalgrattatootja Schwinn Csepel Zrt juures töötavate konstruktorite sõnul on kaasa toonud palju probleeme, ehkki nad ei täpsusta, millised need probleemid on. Väidetavalt on suurem osa neist inimestele märkamatud, kuni neil puudub sümmeetrilise süsteemiga sõitmise kogemus. Üks uue süsteemi eeliseid on kahtlemata asjaolu, et sõitja riideid ei ähvarda määrdumine tavoti või ketiõliga, kuna plokisüsteem on kuiv.

Veel üks uue süsteemi eelis on, et trosside pikkust jalgratta eri külgedel saab reguleerida teineteisest sõltumatult, mis tähendab, et kui sõitja üks jalg juhtub olema teisest nõrgem, on seda võimalik kompenseerida. Jalgratta loojad lubavad veel, et uue süsteemi komponendid peavad kauem vastu, kuna tavapärase jalgratta kett kulub ja hõõrdub kergesti ning uuel süsteemil on vähem üksikdetaile.

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!