Wikipediasuguste internetilehekülgede tarbeks loodud tarkvara abiga on lahendatud 300 aasta vanune probleem, kuidas seesugust üüratut planeedi Maa eluslooduse hulka dokumenteerida, teatab Telegraph.

Rahvusvaheline uurijategrupp on leidnud lahenduse nn „mash-up“ (e.k kokkukeeratud/-segatud) tarkvara abil koguda erinevatest allikatest tohutusuuri andmekoguseid. Projekti esimesed 30 000 lehekülge lubati avaldada 27. veebruaril.

(Kolmapäeva päeval kella 16.00 ajal oli näha kõigest 25 demolehte ja õhtuks kella 20.00 ajal oli leht maas — loodetavasti tähendab see lubaduste täitmist. Toim)

Teadlased on püüdnud sadu aastaid luua ühtset elusloodust käsitlevat andmekogu. 1735 Rootsi botaanik Carl Linnaeus avaldas oma meistritöö Systema Naturae, mis oli nimetatud katsetest esimene. 1770 jõudes viimaseks jäänud 13. köite juurde oli materjali kokku 3000 leheküljel ja töö ikka veel lõpule viimata.

Elu Entsüklopeediasse on panustanud mitmed autoriteetsed teadusorganisatsioonid nagu Londoni Loodusloo Muuseum, Kuninglikud Botaanikaaiad Kew’s ja Washingtonis baseeruv Smithsoniani Instituut, kokku 2,5 miljonit lehekülge informatsiooni.
Harvard’i Võrdleva Zooloogiamuuseumi juures baseeruva Elu Entsüklopeedia kavandajate sõnul on ülimahukas teatmeteos mõeldud nii üldhuvide rahuldamiseks kui teadlaste ja poliitikute tarbeks.

Võrreldes erinevate liikide kohta käivat informatsiooni loodetakse tõkestada näiteks võõrliikide massilist levikut ja seletada miks teatud elajad elavad kauem kui teised.

Entsüklopeedia võrkuriputamise kogumaksumust kirjeldatakse mitmetes sadades miljonites kroonides ja töö kavandatakse lõpetada 10 aastaga.