Robotid oskavad juba kõndida, rääkida ja mängida keerulisi lauamänge. Tuleb aga välja, et on mõned pealtnäha väga lihtsad inimesele omased oskused, millega robotid kuidagi hakkama ei saa. Jookide väljakallamine näiteks.

Hiina toitlustuskett Heweilai ostis kolme Guangzhous asuva restorani jaoks mitmeid roboteid plaaniga need seal kelneritööd tegema panna. Ühe roboti hind polnud sugugi astronoomiliselt kõrge, pisut üle 6000 euro tükist. Robotid hakkasid tööle eelmisel aastal, rahvast käis uusi tegelasi uudistamas nagu murdu.

Nüüd aga teatatab The Verge, et kaks restorani pandi sootuks kinni, kuna robotid ei saanud ülilihtsate ülesannetega kuidagi hakkama.

Üks robotite kolleeg, lihast ja luust hiinlasest kelner kurtis kohalikule lehele, et robotid ei osanud kuuma vett valada, ei saanud hakkama supi lauda kandmisega, ei olnud võimelised klientidelt tellimusi vastu võtma ja jooksid pidevalt lihtsalt kokku. Lisaks sellele olid robotite liikumistrajektoori restoranides programmeeritud selliselt, et need põrkasid alatasa laudade vahel kolinal kokku.

See pole sugugi esimene kord, kui Aasias on roboteid kelneritena tööle pandud. Sarnaseid näiteid on ka Hiinast ja Taist ning mõnel puhul, kui neile on antud lihtsamad ülesanded, on need ka tööga hakkama saanud. Näiteks needsamad robotid siin artikli juures pildil töötavad Põhja-Hiinas Harbini linnas asuvas robotirestoranis. Tõsi, nad sõidavad restoranis mööda kindlaid liine nagu trammid ja kandikud asetavad neile kätele restorani inimtöötajad.

Niisiis näib, et ehkki Guangzhou robotite hoolduse- ja remondikulud olid küll madalamad kui töötajate palgad, on siiski veel mõningaid pealtnäha väga lihtsaid protseduure, mida võib jätkuvalt vaid inimese kätesse usaldada.