Meditsiiniajakirja New England Journal of Medicine neljapäevases numbris ilmunud artiklist selgub, et üllatavalt paljud pähklite vastu allergilised inimesed hakkavad sügelema, kui neid suudleb ka kuus tundi varem pähkleid söönud inimene.

Üks juhtum, kus kolmeaastane poiss sai põsemusi, osutus nii tõsiseks, et hädaline tuli kiirabiga haiglasse toimetada.

Arstidel on aastaid teada, et vale toitu söönud inimese suudlus võib allergilisel partneril reaktsiooni esile kutsuda.

Kui aga Lori Haapanen, Rosemary Hallett ja Suzanne Teuber analüüsisid 379 pähklitele ja seemnetele allergilise inimese andmebaase ja leidsid, et tervelt 20 inimest on saanud allergilise reaktsiooni suudlemise järel. Arstide meelest on tulemus üllatavalt suur.

Ja kuna arstid allergikutele koostatud küsimustikus suudlemise kohta ei päri, tulid nood 20 juhtumit päevavalgele vaid patsiendi enda algatusel. See aga tähendab, et pähklimusi suhtes tundlikke võib olla märksa rohkem.

Põhjalikum uurimine näitas, et enamikul juhtudel ilmnes allergiline reaktsioon minutiga ja oli suhteliselt leebe — peamiselt sügelus ja paistetus suudluspiirkonnas. Neljal patsiendil tekkisid ka hingamishäired.

“Neljal inimesel tekkis reaktsioon ka siis, kui nende partner oli suudlemise eel hambaid pesnud,” ütlesid teadlased. Kahel naisel ilmnesid allergianähud, kuigi nende abikaasad olid maapähkleid ja pistaatsiapähkleid söönud tervelt kuus tundi enne suudlust.

Teadlased manitsevad, et eriti ettevaatlikud peaksid olema esimest korda kohtama minevad allergikud, kes partnerit põhjalikult ei tunne.