Šveitsi Berni ülikooli teadlased vaatlesid metaanalüüsis kümmet uuringut aastatest 1994-2009. Valikusse olid võetud uuringud, kus oli osalenud vähemalt 200 patsienti. Kokku oli vaatluse all 3083 patsienti, vahendab Novaator.

“Glükosamiin, kondroitiin ja nende kombinatsioon ei vähenda liigesevalusid ega mõjuta liigesepilu kitsenemist võrreldes platseeboga,” kirjutasid Šveitsi Berni ülikooli teadlased Suurbritannia meditsiiniajakirjas British Medical Journal. “Tervishoiuasutused ja tervisekindlustus ei peaks katma nende preparaatide kasutamise kulusid, samuti ei peaks alustama uute patsientide ravi nende preparaatidega.”

Tartu ülikooli kliinikumi ortopeediakliiniku juhataja dotsent Aare Märtson ütleb, et Šveitsi teadlaste uuring põhineb väga põhjalikul ja mitmekülgsel analüüsil, mis võimaldab autoritel teha ka väga jõulisi järeldusi.

Siiski on autorid viidanud mitmetele potentsiaalsetele vastuväidetele.

“Õige liigeskõhre hindamine saaks olla ainult eksperimentaalsetes uuringutes või et osa meta-analüüsi kaasatud uuringute patsientide osteoartroosi leid oli liialt vähene või liialt kaugeleulatunud, et valu vähenemise efekti hinnata või kõhre paranemist oodata,” ütleb Märtson. “Võrreldud uuringud olid erineva ülesehitusega ja nende tulemusi oli raske ühtlustada vaatamata põhjalikule uurimisprotokollile käesolevas töös.”

Käimas on ravimitööstusest sõltumatu glükosamiiniuuring, milles osaleb 600 inimest, tulemusi on oodata mitte varem kui aasta pärast.

Märtsoni väitel on patsientide peal on kondroitiin ja glükoosamiin andnud hämmastavalt hea raviefekti.

“Tartu ülikooli Kliinikumi ortopeedia osakonnas operatsiooni ootelehel olevatest patsientidest on ligi viiendik oma operatsiooni edasi lükanud põhjendusega, et kasutades nimetatud preparaate on nende liigese seisund paranenud,” ütleb Märtson. “Kas see kõik on platseeboefekt on raske öelda, tegemist on ju raske liigesekahjustusega patsientidega.”

Šveitsi teadlaste analüüsi üks järeldusi kõlab: need preparaadid ei ole inimesele ohtlikud, sest mõlemad ained on kehaomased.

Märtson märkis, et sellest lähtuvalt kavatseb ta ka edasipidi soovitada oma patsientidele soovitusi kasutada kondroitiini ja glükosamiini osteoartroosi kompleksravis.

Aastail 2003-2008 tõusis glükosamiini ja kondroitiini läbimüük maailmas 60 protsenti.