Keskkonnakeemik Brian P. Jackson avastas, et USA keskkonnakaitseamet EPA peab ohtlikuks arseenikoguseid, mida sisaldavad paljud orgaanilised toidukaubad, nende hulgas imikutele mõeldud piimapulber, mille peamiseks koostisosaks on pruuni riisi siirup, vahendab Red Orbit.

Toiduainete hulgas, mis toda magusainet sisaldavad, leidub mitmeid teraviljabatoone ja sportlaste hulgas populaarseid energiajooke, kuulutab ajakirjas Environmental Health Perspectives ilmunud uurimus.

Toodete loend, mis pole küll brändinimedega seostatud, on värskeimaks lisanduseks varasematele teadetele arseeni mikrokogustest õunamahlas ja mürkidest riisis. Uurijad rõhutavad asjaolu, et riis kuulub selliste taimede rühma, mis on eriti tõhusad pinnasest arseeni ammutama.

“Toiduainete arseenisisaldust piiravate regulatsioonide puudumisel soovitaksin lapsevanematel, kellele arseen nende laste toidus muret teeb, mitte anda lastele rinnapiimaasendajat, mille oluliseks koostisaineks on pruuni riisi siirupi,” selgitab Jackson.

Ehkki arseeni on juba mõnda aega peetud reostavaks aineks ja leitud peamiselt joogiveest, kus selle osakaal ületab sageli USA-s riiklikult kehtestatud ohtlikkuse piirmäära kümme osakest miljardi kohta, puuduvad Ühendriikides praegu riiklikud alammäärad mahlade ja enamiku toiduainete arseenisisaldusele.