Mullu käivitunud, kümme aastat vältava kava eesmärgiks on õppida paremini tundma protsesse, mille kaudu aju ja geenid mõjutavad pärilikke haigusi ja tervisehäireid. Sisuliselt näeb programm ette inimaju simuleerimist superraalidega. Algselt lubasid eksperimendist osa võtta rohkem kui 80 uurimisasutust kõikjalt Euroopast ja mujalt maailmastki. Nüüdseks ähvardavad aga enam kui sada eksperti projektiga lõpparve teha, süüdistades selle juhtijaid saamatuses.

Projektist on juba kõrvaldatud mõned aju kõrgema taseme funktsioonide eksperdid, kuna projekti haldajad otsustasid vahepeal nn konstruktivistliku lähenemise kasuks. Too samm oli üks projektile tehtud muudatustest, mis ajendas teadlasterühma protestima.

“Me usume, et HBP ei ole ei hästi kavandatud ega ka hästi ellu viidav projekt ning et see ei kõlba Euroopa neuroloogiateaduse tulipunktiks,” kirjutasid uurijad Euroopa Komisjoni juhtidele adresseeritud avalikus kirjas, millele on alla kirjutanud 155 teadlast.

Nii võimsaid raale, mis oleksid suutelised inimaju tööd mudeldama, pole praegu veel olemas, mistõttu mõned projekti liikmed usuvad, et seda ähvardab läbikukkumine.

Projekti tarbeks on arendamisel nüüdisraalidest tuhat korda kiiremad nn exascale-jõudlusega või “eksaflopised” arvutid, mis peaksid olema suutelised tegema vähemalt 1018 (10 astmel 18) ujukomatehet sekundis. Esimene taoline uue põlvkonna arvutusmasin peaks valmis saama umbes viie aasta pärast. HBP loodab projekti jaoks esimese eksaflops-arvuti hankida aastal 2023.

Ameerika Ühendriikidel on käsil oma uuenduslike neurotehnoloogiate arendamise põhine aju-uuringute algatus nimetusega BRAIN (ingl Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies). Eesmärgiks on konstrueerida aju dünaamiline mudel, mis esmakordselt suudaks ajutegevust praktikas jäljendada.