Astoni ülikooli doktor Joanna Lumdsen osutab, et juba üks kümnest mobiiltelefonikasutajast on end vigastanud, kuna pole aparaati süvenemise käigus märganud piirdetulpasid, laternaposte või sõidukeid, vahendab The Daily Mail.

Uued uuringud annavad mõista, et mobiiltelefonidega tekstsõnumite saatmine nõuab nii suurt osa aju töömahust, et inimesed lihtsalt ei märka tänaval käies üht viiest potentsiaalsest ohuolukorrast, lisas ta.

„Kui soovime tekstsõnumit kirjutada ja saata, peame mobiiltelefonide konstruktsiooniliste iseärasuste tõttu neile keskendama oma visuaalse tähelepanu koos suure osaga aju andmetöötlemisressurssidest,” selgitab ta. „Usutavasti on üks inimene kümnest sattunud kõndides tekstsõnumeid koostades mingisugusesse õnnetusse. Traumapunktide ja kiirabiteenistuse töötajad kohtuvad üha tihemini mobiilsõnumite koostajatega.”

Iga päev saab Londonis viga või hukka kaks teismelist jalakäijat, kes kasutavad käimisega samaaegselt mobiiltelefoni, kinnitab Lumsden.

Kontrollimaks, kui ohtlik tekstsõnumi koostamine tähelepanu hajutava tegurina tegelikult on, viis Lumsden läbi laboratoorse katse, milles osalejad pidid kõndima mööda värvidega tähistatud rada ja sisestama samal ajal mobiiltelefonisse teksti. Katsealuseid ümbritsevatel videokuvaritel sähvisid eri värvused koos juhenditega, mis keelasid astuda mõnedele konkreetsetele värvustele põrandal.

Katsest selgus, et inimesed ei märganud üht viiest potentsiaalsest ohust, kuna olid oma telefonidega sedavõrd ametis.

„Tegelikus elus tähendab see, et üks viiest piirdetulbast, laternapostist, kõnniteeservast või isegi liikuvast sõidukist jääb tõenäoliselt märkamata neil, kes samaaegselt koostavad teksti ja kõnnivad,” nendib Lumsden.

Lumsden püüab edasise uurimistöö raames leida mooduseid, mille abil telefonitootjad võiksid telefonide konstruktsiooni sellisel moel parandada, et tekstsõnumite koostamine ja saatmine muutuksid ohutumaks. Võimalike variantide hulgas on lihtsamini häälkäsklustega juhitavad telefonid või telefonid, mis reageerivad žestidele ja liigutustele.

„Kõige ohutum on mitte koostada teksti tänaval käimisega samal ajal,” rõhutab ta. „Ent paljudelt aktiivsetelt äriinimestelt eeldatakse nuti- või mobiiltelefoni kaasaskandmist ning ööpäeva- ja nädalaringset kontaktsust. Neil on kohustus vastata kõigile kõnedele koheselt ning reageerida viivitamatult ka tekstsõnumeile ja e-kirjadele.”