Ameerika Ühendriikide teadlased ütlesid, et nad on leidnud seose inimese elukoha keskmise temperatuuri, päeva valge aja tundide arvu ja alkoholitarbimise vahel. Nimelt näitasid 193 riigist kogutud andmed, et elukoha kliimal võib olla suur mõju alkoholismi ja maksahaiguste tekkele.

Uuringu üks koostajatest, Pittsburghi maksauuringute keskuse asejuht Ramon Bataller ütles, et tegemist on esimese uuringuga, mis süstemaatiliselt tõestab, et üle maailma joovad inimesed külmades ja pimedates piirkondades rohkem ning maksatsirroosi haigestumise risk on suurem. Uuringutulemused põhinevad Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja Maailma Meteoroloogiaühingu kogutud andmetel.

Teine uuringuga seotud teadlane, Dr Peter McCann ütles BBC-le järgmist: "Meil on uusi tõendeid, et ilmastik - eriti temperatuur ja päikesevalguse hulk - mõjutavad oluliselt seda, kui palju me alkoholi tarbime." McCanni sõnul tuleks talvekuudel alkoholireklaami piirata ning üritada takistada inimeste alkoholitarbimist. "Ilmastikuga seotud alkoholitarbimine on otseselt seotud maksatsirroosi tekkega, mis võib viia maksakahjustuste ning isegi surmani," põhjendab McCann enda radikaalset lähenemist.

Samas ei ole kõik teadlased sellise teooriaga nõus. WHO ekspert, professor Jürgen Rehm ütles, et Euroopas läbi viidud sarnased uuringud on näidanud, et sellist seost ei ole. Tema sõnul on alkoholitarbimine ja sellest tekkinud kahjud kõige suuremad Iirimaal, Ühendkuningriigis, Saksamaal ja Poolas, samal ajal kui näiteks oluliselt rohkem põhja pool asuvas Norras või Rootsis tarbitakse alkoholi oluliselt vähem.