Sahara metsaprojekt (Sahara Forest Project) on lahendus, mis kombineerib pealtnäha eraldiseisvad tehnoloogiad — kontsentreeritud päikeseenergia ja niinimetatud merevee kasvuhooned (Seawater Greenhouse) — ning muudab need tõhusaks roheliseks biomasinaks. Elegantne süsteem võiks potentsiaalselt toota piisavalt energiat nii Aafrika kui ka Euroopa jaoks ning muuta samal ajal üks maailma inimvaenulikem piirkond õitsvaks oaasiks, vahendab Inhabitati kirjutatut
.

Sahara metsaprojekt on Charlie Patoni, Michael Pawlyni ja Bill Wattsi ajutöö vili. Projekti eesmärgiks on leida allikas, kust saaks kõrbepiirkondades nii taastuvat energiat, toitu kui ka vett, võttes kasutusele ennast tõestanud tehnoloogiad ning sulatades need kokku ühtseks süsteemiks. Kõrbesse sobivad antud süsteemid hästi, kuna nii kontsentreeritud päikeseenergia tehnoloogia kui ka merevee kasvuhooned töötavad kuivas kuumas kliimas väga hästi.

Merevee kasvuhoone muudab merevett magedaks vaid päikesekiirte abil. Selleks juhitakse õhk läbi struktuuri, mille seinad on kaetud külma mereveega. Sisenenud õhk jahtub koheselt ja küllastub niiskusest, seejärel kondenseeritakse õhust päikesekiirte abil välja mage vesi.

Kontsentreeritud päikeseenergia meetod põhineb tuhandetel peeglitel, mis fokuseerivad päikesekiired kollektorile. Vesi soojeneb ja toodab auru, mis ajab ringi energiat tootvaid turbiine.

Sahara metsaprojektiga saab põllumajanduslikku kasvu ja arengut tuua ka äärmuslikult kuivadesse piirkondadesse. Toodetud mageda vee abil saab kasvatada põllumajandussaadusi, millest on võimalik toota ka biokütuseid.

Arendusmeeskond pakub 20-hektarilise projekti hinnaks 80 miljonit eurot. Projekti esitletakse neljandal maailma tulevikuteaduse konverentsil, mis keskendub eluks vajaliku toidu ja vee teemale.