Hiljuti ajakirjas Nature avaldatud loomkatsetulemustest selgub, et liigne rasv halvendab nii mälu kui õppimisvõimet. Katserotte ja -hiiri toideti rämpstoidu neile kohase vastega. Rämpstoidudieedil närilised kaotasid võime lahendada probleeme, millega nad varem vaevata toime olid tulnud, kirjutab Roheline Värav.

Ühes katses tuli rottidel meelde jätta basseinis asuvad platvormid. Loomi oli selleks lihtne motiveerida, sest rotid on üldiselt veepelglikud. Katses osales kaks rotirühma: üks rühm oli tavalise närilisetoidu peal, teist söödeti kaheksa nädalat kõrge rasva- ja kolesteroolisisaldusega toiduga. Rasvarikast sööki närinud rottidel oli tunduvalt raskem basseinis kuiva kohta leida.

Rasvarikast toitu söövad rotid tegid palju vigu ka labürindis, kus iga vale liigutuse eest sai loom kerge elektrilöögi. Katseid korraldanud Saint Louisi ülikooli teadlased kahtlustavad, et tajuhäireid põhjustab kõrge rasvasisaldusega toitu söönud rottide organismis rohkelt esinenud triglütseriid. Kahtlustele annab alust seik, et kui rottide organismis vähendati triglütseriidimäära, paranesid kohe katsetulemused, kuigi rottide kehakaal jäi samaks.

Mäluprobleeme on täheldatud ka suhkruhaigeil, kelle organismis on palju triglütseriidi. Uurijad aga tunnistavad, et kogu valdkonna kohta on väga vähe teavet ning rasva- ja kolesterooli mõju inimese tajule pole praktiliselt uuritudki. Katse läbi viinud teadlased hoiatavad ka, et rottidega tehtud katsete järeldusi ei saa automaatselt inimesele üle kanda.

Siiski on põhjust kahtlustada, et mitmed toiduained sisaldavad inimese ajutegevusele kahjulikke rasvhappeid. Põhiliselt kasutatakse neid säilitusainetena erinevais toidugruppides teraviljatooteist margariinini.