Presidenti kantselei teatab, et noore teadlase preemia tänavune laureaat on andmeteadlane Leopold Parts, kes töötab korraga nii Suurbritannias kui Eestis. Ta juhib teadusrühma Wellcome Sanger Instituudis Suurbritannias, teeb katseid maailma suurimas genoomikeskuses ning arendab samal ajal vanemteadurina andmeteaduse suunda Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudis.

Parts soovib oma töös saada aru, miks ikkagi on lapsed oma vanematele nii sarnased – pikkuselt, kaalult, iseloomult, aga ka raskete päritavate haiguste riskilt. Selleks kasutab ta andmeteadust bioloogias, et matemaatilise täpsuse ja statistilise kindlusega kirjeldada rakkude talitust nii tervetes kui haigetes organismides. Praegu uurib tema juhitud teadusrühm Suurbritannias vähirakkude nõrku kohti ja seda, miks muutuvad bakterid antibiootikumidele resistentseteks. Tartus tegeleb ta sügavate neurovõrkude abil mikroskoobi piltide analüüsiga.

Noore IT-teadlase preemia saanud Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi keeletehnoloogia õppetooli juhataja Mark Fišel on masinõppe ning tehisintellekti alaste meetodite juurutaja ja arendaja. Koos oma tudengitega on Mark loonud masintõlkeprogrammi Neurotõlge, mis kasutab tõlke võimalikult hea kvaliteedi tagamiseks tehisnärvipõhist lähenemist.

Tema uurimisrühm tegeleb loomuliku keele masinõppega ning üritab muuta selle õpetamist veelgi automaatsemaks sel teel, et see õpiks tavateksti põhjal ning ei vajaks lisainfot ega lingvistilisi ressursse, mille loomine nõuab palju inimtööd.

Noore teadlase preemiat rahastab Väino Kaldoja ja noore IT-teadlase preemiat Skype Eesti.