Uurijad on leidnud, et mõnede kassaaparaatide tšekkide pealistamiseks kasutatav keemiline ühend sisaldab piisavalt palju ohtlikku ainet bisfenool A (BPA) pärssimaks meessuguhormoonide tööd organismis, vahendab The Daily Telegraph.

Mainitud ühend, mida rakendatakse tindi nähtavaksmuutmiseks soojustundlikul paberil, satub organismi, kui mehed puudutavad esmalt pabertšekki ja seejärel oma suud või toiduaineid.

42-aastane Berliini uroloogiaprofessor Frank Sommer ütleb, et tollest ainest võib hormoontasakaalu rikkumiseks täpselt piisata.

“Taoline aine võib suguhormoonide tasakaalu meestel nihutada östrogeeni suunas,” ütleb ta. “Pikemas perspektiivis toob see kaasa sugukihu hääbumise, suunab organismi ressursid pigem kõhupeki kui lihaste kasvatamisse ning mõjub halvasti erektsioonile ja potentsile.”

Kanadas ja kolmes USA osariigis ongi BPA kasutamine juba keelatud.

Kemikaali sisaldavaid pudeleid ja topse on seostatud rinnavähi, südamehaiguste, ülekaalulisuse, hüperaktiivsuse ja muude häiretega.

Suurem osa titepudelite tootjaid on loobunud aine lisamisest oma toodetesse, ent varem toodetud laotagavarasid võib endiselt poeriiuleil kohata.

USA toidu- ja ravimiamet FDA toetab aine kõrvaldamist ning on avaldanud muret seoses selle mõjudega imikutele ja väikelastele.

BPA halvab teatavasti sisenõristusprotsesse, sekkub hormoonide vallandumisse ja võib põhjustada ainevahetuse, viljakuse ja närvisüsteemi arenguga seotud tervisehäireid.

Bisfenool A-d kasutatakse laialdaselt toiduainekonservides ja joogipurkides vooderduse tugevdamiseks.