Bellard lõi eelmist rekordit saja miljardi kohaga lauaarvutil, mis töötas tulemuse saamise ja kontrollimise kallal järjest 131 päeva, vahendab The Daily Telegraph.

Arv on sedavõrd pikk, et kui iga numbri lausumisele kulutada üks sekund, võtaks selle ettelugemine ligi 85 000 aastat aega.

Arvu arvutamiseks arendas Bellard välja tarkvaraalgoritmi, mis on tema kinnitusel 20 korda tõhusam senikasutatutest.

Eelmise rekordi — umbes 2,6 triljonit kohta pärast koma — püstitamine võttis Jaapani Tsukuba ülikooli teaduril Daisuke Takahashil mullu augustis vaid 29 tundi aega.

Küll aga rakendati selleks Bellardi kasutatud lauaarvutist 2000 korda kiiremat ja tuhandeid kordi kallimat superarvutit.

“Sain esimese pii-teemalise raamatu, kui olin 14-aastane, ja sellest ajast peale olen huviga jälginud mitmete arvutusprotokollide käekäiku,” ütleb tehnikaülikooli TELECOM ParisTech teadur Bellard.

Siiski ei piirdu mehe huvid vaid üheainsa arvuga. “Pii kohad iseenesest ei paelu mind eriliselt. Ma ei tegelenud sellega lihtsalt lõbu pärast. Pii on moodus meetodi kontrollimiseks.”

Võistlus pii täpse väärtuse ehk suvalise ringjoone ümber- ja läbimõõdu suhte väljaarvutamise nimel on käinud juba sir Isaac Newtoni aegadest saati.

Guinnessi rekord pii kohtade meeldejätmises kuulub 24-aastasele Hiina tudengile Lu Chaole. Pii 67 890 komajärgse koha eksimatu ettelugemine võttis tal aega 24 tundi ja neli minutit.