Vatikani vanemteaduri vend Guy Consolmagno väitel oleks tal suur heameel kohtuda mõistuslike tulnukatega ning neid ristida, vahendab The Daily Telegraph.

Taoline avaldus tõstatab tulevikus teistele tähtedele võõreluvorme ristima tõttavate kosmosemisjonäride võimalikkuse küsimuse.

Briti teadusfestivalil esinemise eelõhtul rääkis Consolmagno, et tema ei näe teaduse ja religiooni sõbralikus kooseksisteerimises probleemi.

Küll aga distantseeris ta end kreatsionismist, väites, et nn aruka konstruktsiooni (ingl intelligent design) idee — vastuoksliku hüpoteesi, mille kohaselt saab evolutsiooniteoorias esinevaid lünki selgitada ainult jumalaga — taaselustamine kujutab endast teoloogilist eksisammu.

Vatikani juures tegutsevate astronoomide tosinapealisesse töörühma kuuluv Consolmagno osutas, et katoliiklik kirik on teadust juba sajandeid toetanud ja rahastanud.

Ta kinnitas, et mõte elust väljaspool Maad teda ei häiri. Küsimuse peale, kas ta oleks valmis tulnukat ristima, vastas Consolmagno: „Ainult siis, kui ta selleks soovi avaldab."

"Mul oleks väga hea meel, kui me mujalt elu leiaksime, ja väga hea meel, kui leiaksime mõistuslikku elu. Ent kui võtta arvesse nii elu leidmise tõenäosus, leitud elu mõistuslikkuse tõenäosus kui tõenäosus, et me oleme võimelised sellega suhtlema, pole see tõenäoliselt eriti praktiline küsimus,” leidis Consolmagno. „Jumal on suurem kui pelk inimkond. Jumal on ka inglite jumal.”

Ta ütles, et hinge olemasoluga samaväärsete omaduste — arukuse, vaba tahte, armastusvabaduse ja otsustusvabaduse — monopol ei pruugi kuuluda ainuüksi inimkonnale. „Igal mõistuslikul olemil ehk entiteedil on hing hoolimata sellest, kui palju tal kombitsaid on,” arvas Consolmagno.

Masinad ei saa tema sõnul aga olla piisavalt targad või inimestega piisavalt sarnased selleks, et neil saaks olemas olla hing.

Paavsti meteoriidikollektsiooni 57-aastane kuraator Consolmagno on hariduselt astronoom ning töötab Vatikani observatooriumis planetoloogina. Enne kiriku rüppe pöördumist töötas ta 15 aastat teadlasena USAs Californias.

Tema sõnul on fundamentalistidest usklikud „aruka konstruktsiooni” idee kaaperdanud. „Tolle fraasi on vägisi hõivanud kitsas ringkond Ameerika kreatsionistlikke fundamentaliste, kes on täielikult moonutanud selle esialgse tähenduse. See on lihtsalt järjekordne variatsioon nn lünkade jumala teemal,” ütles ta. „Tegemist on teoloogilise äpardusega, kuna see muudab kristliku jumala taas paganlikuks kõue- ja piksejumaluseks.”

Fraas „arukas konstruktsioon” on sajandeid vana ning kirjeldas varemalt arusaama, mille kohaselt võib jumalani jõuda kosmose, aja ja inimmõistuse eksistentsi seaduste avastamise kaudu.