Lämmastikku oleme me kõik sisse hinganud gaasilisel kujul ja näinud vedelal kujul, enamasti teadusteatri etendustes. Aga kuidas on lood lämmastiku kolmanda, st tahke olekuga.

Teadagi, tahkesse olekusse läheb lämmastik siis, kui seda madalamale temperatuurile jahutada. Aga on veel üks võimalus – madal rõhk. Olete te kunagi mõelnud ja aru saanud, milleks on õigupoolest vaja faasidiagramme, mida gümnaasiumi füüsikakursuses õpetatakse?
Lämmastiku faasidiagramm

Juuresoleval pildil on lämmastiku faasidiagramm, uurigem seda. Me tahame saada tahkes olekus lämmastikku. Normaalrõhul on selleks vaja temperatuuri -209,8 kraadi, seda ei ole meil paraku kusagilt võtta. Aga vaadake, mis toimub rõhul 0,1 atmosfääri rõhku ja madalamal, seal ei olegi lämmastikul vedelat faasi, see saab olla vaid kas gaasiline või tahke. Igal juhul on mõtet see järele proovida. Proovisimegi, nagu näha juuresolevalt videolt.

Et pilt täielik saaks peame me hankima ka ühe termomeetri, millega -200 kraadi temperatuure mõõta saab. Sellega me alles tegeleme.